Tunga Apple-investerare: Iphones och barn är en farlig kombination

Breakit - Tunga Apple-investerare: Iphones och barn är en farlig kombination

Foto: Henrik Holmberg / TT

Jonas de Lange

Reporter

Ägarna ryter till mot techjätten.

Problemen avlöser varandra i Apple nu för tiden. Bara tidigare idag rapporterades om en ny stämningsansökan mot bolaget.

Nu går investerarna Jana Partners och Cal STRS ut hårt mot det egna portföljbolaget, rapporterar Wall street journal.

De två ägarna sitter på Apple-aktier för ungefär 2 miljarder dollar – drygt 16 miljarder kronor med dagens växelkurs. Det är förvisso ingen jättestor andel av bolaget – Apple har ett börsvärde på 890 miljarder dollar – men ändå en rejäl summa pengar.

I ett öppet brev efterfrågar de två ägarna ett större socialt ansvarstagande från Apple kring hur barn använder telefonerna.

”Det vore att trotsa sunt förnuft att säga att den nivån av användande av barn vars hjärnor fortfarande utvecklas inte har åtminstone någon påverkan eller att tillverkarna av en sådan produkt inte har något ansvar”, skriver investerarna och hänvisar till studier som visar att amerikanska tonåringar i snitt lägger 4,5 timme på sin mobil varje dag.

Jana Partners och Cal STRS föreslår bland annat att man bör införa fler verktyg för föräldrar att begränsa skärmtid och att bolaget bör tillsätta en expertkommité för att hantera frågan.

Läs fler artiklar
LÄS MER