Nytt kryphål kan göra alla datorer i världen 30 procent långsammare

Nytt kryphål kan göra alla datorer i världen 30 procent långsammare

Foto: Istockphoto.com

Jonas de Lange

Reporter

Forskare har upptäckt en ny säkerhetsrisk i processorer från världens största tillverkare.

Nu har det hänt igen. Det har inte ens gått ett halvår sedan förra gången vi skrev om en stor säkerhetsbrist som påverkar hela den digitala världens infrastruktur.

Förra gången handlade det om att alla wifi i princip är helt oskyddade. Nu visar det sig att det finns två omfattande brister hos i princip alla molntjänster, rapporterar bland annat New York Times.

Kryphålen, som kallas Spectre och Meltdown, kan ge hackare tillgång till hela minnet på en dator som är uppkopplad mot samma moln. Det innefattar även krypteringsnycklar och lösenord.

Enligt forskarteamet finns det ingen enkel lösning på Spectre. Det handlar om att processorer måste designas om helt och hållet. Meltdown kan däremot lösas med en mjukvaruuppdatering. Men det finns en hake. Med den nya förändringen riskerar alla datorer att bli 30 procent långsammare.

Det är såklart tråkigt för privatpersoner som vant sig vid snabba nedladdningstider. Det kan vara katastrofalt för alla bolag som använder molntjänster från bland annat Google, Microsoft och Amazon. Bland annat Spotify använder Google för sina molntjänster och Netflix använder Amazons för sina tjänster.

Spectre drabbar alla världens tre största processortillverkare Intel, AMD och ARM, som nu alltså måste hitta nya lösningar för att undvika problemet.

Läs fler artiklar
LÄS MER