Eliza Kücükaslan tar över rodret i Adalberths visselblåsar-app

Klarity
Eliza Kücükaslan tar över rodret i  Adalberths visselblåsar-app

Eliza Kücükaslan och Niklas Adalberth.

Towe Boström

Reporter

Eliza Kücükaslan ska bekämpa korruption i vd-rollen på Norrskens-backade Klarity.
“Det är otroligt motiverande och spännande", säger hon.

Eliza Kücükaslan är ny vd på visselblåsar-appen Klarity, en satsning som Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken står bakom.

Hon tar över efter den tidigare vd:n Kristoffer Hanson.

Klaritys målsättning är att bekämpa korruption, och det vill man göra genom att skapa en app där människor kan ladda upp bevis och belysa missförhållanden i sin vardag. 

Eliza Kücükaslan är redan varm i kläderna på Klarity och har suttit som vice vd sedan i somras. Hon har tidigare bland annat varit med och byggt upp Kinneviks försäkringsbolag Milvik (Bima) i Ghana i rollen som landschef. 

“Det är otroligt motiverande och spännande för det finns ett stort engagemang i länder där korruption är ett utbrett problem. Min främsta prioritet blir att utveckla produkten och säkerställa att vi bygger rätt team för att kunna växa och växla upp”, säger Eliza Kücükaslan.  

Förre vd:n Kristoffer Hanson, som varit med sedan starten förra året, förklarar att han nu väljer att flytta till sin familj i Barcelona. 

Han säger att det är ett bra läge nu eftersom han och Eliza Kücükaslan arbetat nära varandra under det senaste halvåret. 

"Hon är den bäst lämpade personen jag kan tänka mig att göra det, det är strålande", säger han. 

Klarity är i dagsläget fem anställda men ska bli fler under året. Just nu pågår ett pilotprojekt i ett land i Västafrika där en betaversion av plattformen testas. Därefter är är planen att expandera till fler länder.

Eliza Kücükaslan förklarar att det utöver den tekniska biten även handlar om att organisera och skapa en rörelse av aktivister, grävande journalister och vanliga medborgare som brinner för att göra skillnad. 

"Det gäller att ta tillvara på det lokala engagemanget som verkligen finns i länderna där vardagskorruption är utbrett”, säger Eliza Kücükaslan.

Läs mer

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Adalberth stänger ner sin storsatsning i Sverige – alla anställda lämnar

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER