Sök

Spotifys affär med den kinesiska giganten löser många problem

SpotifyStreaming

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den spektakulära affären löser många av Daniel Eks problem.

Ett par veckor innan jul stod det klart att den kinesiska techgiganten Tencent, ett av världens största techbolag, och Spotify blir delägare i varandra. I affären tog Spotify 10 procent av Tencent Music Entertainment Group, som är Kinas största musiktjänst, och Tencent fick i sin tur 10 procent av Spotify.

I transaktionen ska Spotify ha värderats högre än TME, till cirka 15 miljarder dollar kontra 10 miljarder dollar. Det innebar att Tencent även såg ut att behöva betala motsvarande cirka 4 miljarder kronor i affären, för att jämna ut värderingen.

Nu kommer nya intressanta uppgifter om affären från den vanligtvis initierade techsajten Recode.

Enligt Recode ska den spektakulära transaktionen ha haft koppling till de dyra lån som Spotify tog 2016. Spotify lånade då cirka 8 miljarder kronor av investmentbankerna TPG och Dragoneer, med en rad finansiellt tuffa villkor. Räntan på lånet blir bland annat dyrare ju längre en börsnotering dröjer, och investmentbolagen lovades även att få teckna nya aktier till ett kraftigt rabatterat pris den dagen det sker.

Men eftersom Spotify nu ser ut att göra en direktnotering på börsen, och inte en klassisk notering med en tillhörande nyemission, förändras förutsättningarna något.

Det är ett av skälen till att affären med TME nu sker. Långivarna uppges, enligt Recode, ha fått konvertera delar av sina lån till aktier, som sedan i sin tur har sålts till TME.

För alla inblandade tycks detta vara en klassisk win-win affär.

# Investerarna påstås ha fått konvertera delar av lånen till Spotify-aktier till en värdering på 10 miljarder dollar, för att sedan ha sålt dem till TME för värderingen 20 miljarder dollar. En lyckad investering, och dessutom en ny rekordvärdering för Spotify.

# Spotify blir av med delar av sina stora, dyra lån inför börsnoteringen, samtidigt som de får in en mycket strategisk delägare i form av Kinas största digitala aktör.

# TME får i sin tur in Spotify som delägare, som kommer kunna hjälpa den kinesiska musikgiganten att konvertera sina sammanlagt 700 miljoner månatligt aktiva användare till betalande användare.

Bortsett från stämningen på 13 miljarder kronor verkar saker och ting vara på väg att falla på plats för Spotify.

Läs mer