Nissans satsning – bilen som läser av din hjärna

Breakit - Nissans satsning – bilen som läser av din hjärna

Foto: Nissan.

Towe Boström

Reporter

Vad sägs om en bil som kan läsa av och reagera utifrån dina hjärnvågor?

Att det finns gott om företag som jobbar med att ta fram självkörande bilar är inget nytt – men Nissan är något annat på spåren också.

Biltillverkaren forskar i en teknik som ska kunna läsa av förarens hjärnaktivitet för att förutse vad personen tänker göra härnäst.

Det var under onsdagen som Nissan informerade om tekniken som ska presenteras i USA under nästa vecka.

Det hela går ut på att du sätter på dig en typ av huva som mäter hjärnaktiviteten och använder ett AI-system för att lista ut om du exempelvis tänker bromsa eller svänga.

Enligt Bloomberg är det fortfarande föraren som bromsar eller styr, men bilen förutser initiativet och förarassistansen kan kicka in snabbare.

Om tekniken fungerar skulle det exempelvis kunna innebära att reaktionstiden blir kortare vid olyckor.

"Vi föreställer oss en framtid där manuell körning fortfarande är värdefullt. Körglädjen är något vi människor inte borde förlora", säger Lucian Gheorghe som är forskare vid Nissan.

Nissan planerar själva att lansera självkörande bilar inom några år, och tekniken kommer väl till pass då föraren fortfarande kommer ha möjlighet att återta kontrollen.

Forskare tittar bland annat på hur tekniken kan användas för att få självkörande bilar att anpassa sig till sina förare.

Det dröjer dock ett tag innan visionen kan rulla ut på riktigt – Nissan spår att det tar 5-10 år innan tekniken blir verklighet.

Läs fler artiklar
LÄS MER