Svenskarnas "Blocket"-plattform Avito går som tåget i Ryssland

Svenskarnas "Blocket"-plattform Avito går som tåget i Ryssland

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Svenskgrundade Avito, som är Rysslands största onlineplattform för köp- och säljannonser, fortsätter att växa och tjäna pengar.

Den ryska "Blocket"-kopian Avito, som drivs av svenskarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, går som tåget. Enligt nya siffror från investmentbolaget Kinnevik och Vostok New Ventures, som är delägare i bolaget, omsatte bolaget 245 miljoner kronor under årets andra kvartal. Det motsvarar en ökning med 47 procent jämfört med samma period i fjol.

Sett till halvåret ökade bolaget sin omsättning med 45 procent, vilket i kronor innebär en halvårsomsättning på 433 miljoner kronor.

Till skillnad från många andra svenska framtidsbolag är Avito i dagsläget ett vinstdrivande bolag. Bolagets justerade EBITDA-resultat, rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar, blev sett till halvåret posivit: 211 miljoner kronor.

”Aktiviteten på sajten har aldrig varit så hög. För Avitos del känns det som att 2015 kommer bli ett grymt år”, sade Filip Engelbert till Breakit tidigare i år.

De starka nyckeltalen kan bland annat kopplas till att antalet besökare och sidvisingar fortsätter att öka för den ryska handelsplattformen. Sett till halvåret uppgick antalet sidvisningar till 50 miljarder, varav 42 procent kommer från mobila användare.

Det kan jämföras med 34 miljarder och 28 procent mobilanvändare motsvarande period 2014.

Jonas Nordlander och Filip Engelbert är fortfarande tredje största ägare i bolaget. Tillsammans kontrollerar de cirka 15 procent av aktierna. Största ägare är Kinnevik med 31 procent av aktierna följt av sydafrikanska Naspers med 19,5 procent. Vostok Nafta äger idag 13,7 procent av aktierna.

Nyfiken på Avito-grundarnas story? Lyssna in vår podd-intervju med Jonas Nordlander och Filip från tidigare i år.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER