Efter långdragna förhandlingar – nu är affären mellan Softbank och Uber klar

Uber Softbank Uber
Efter långdragna förhandlingar – nu är affären mellan Softbank och Uber klar

Ubers vd Dara Khosrowshahi. Foto: TT

Direkt / Breakit

Japanska jätten går in i Uber.

Efter flera månaders invecklade förhandlingar står det nu klart att ett konsortium med det japanska konglomeratet Softbank i spetsen kommer köpa drygt 17 procent av aktierna i det pressade nättaxibolaget Uber.

Det rapporterar flera internationella medier, däribland Financial Times.

Priset på aktierna i transaktionen, som av många betecknas som mycket komplex, ligger på 9 miljarder dollar där Softbank står för den klart största delen.

Affären omfattar både befintliga och nya aktier och ger investerarna viss rabatt i förhållande till tidigare finansieringsrundor i privatägda Uber.

Vissa läger av befintliga aktieägarare har varit motståndare till affären, men på torsdagen röstade tillräcklig många ägare ja till affären - något som av Financial Times betecknas som en stor seger för Ubers nya vd Dara Khosrowshahi som har många utmaningar att ta itu med. I november framkom att Uber gjorde en nettorförlust om nästan 1,5 miljarder dollar i det tredje kvartalet.

Pengarna som Uber nu får in ska användas till investeringar i teknologi säger en taleperson för bolaget till New York Times.

Softbank, som sedan tidigare är aktieägare i ett par av Ubers kokurrenter, kommer få två platser i Ubers styrelse som därmed utökas till 17 ledamöter.

Läs fler artiklar
LÄS MER