Tungviktare sänker H&M

Breakit - Tungviktare sänker H&M

Foto: TT

Direkt / Breakit

Investmentbanken Goldman Sachs tror inte på den svenska klädjätten.

Goldman Sachs sänker riktkursen för H&M till 140 kronor från 177 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.  H&M-aktien handlas kring 171 kronor på torsdagen.

Goldmans nya riktkurs är, så vitt Nyhetsbyrån Direkt känner till, den lägsta för aktien bland de större banker och analyshus som följer H&M. Den 19 december sänkte Société Générale till 144 kronor och den franska banken låg då lägst.

Goldman Sachs har sänkt sina prognoser för H&M:s vinst kommande år efter klädbolagets svaga försäljningssiffror för det fjärde kvartalet och banken uttrycker även oro för bolagets utveckling på lite längre sikt.

"Tittar vi bortom helåren 2017 och 2018 är vi fortsatt bekymrade över att H&M:s initiativ på intäktssidan (data-analys, RFID, click & collect och fler inköp under pågående säsong) kommer att motverkas av strukturell motvind", skriver Goldman och pekar bland annat på växande onlinekonkurrens och en kannibaliseringseffekt från H&M:s egen onlineaffär på försäljningen i fysiska butiker.

Goldman tror nu att H&M:s försäljningsutveckling i jämförbart butiksbestånd kommer att ligga nära noll procent, något som väntas pressa rörelsemarginalen till cirka 8,5 procent. Banken har även justerat ned sitt estimat vad gäller H&M:s genomsnittliga tillväxt i butiksyta under perioden 2017-2027 till 3,7 procent (från tidigare 4,4 procent).

Den 15 december meddelade H&M att försäljningen i det fjärde kvartalet sjönk med 2 procent i lokal valuta - klart sämre än väntat och en negativ siffra för ett enskilt kvartal för första gången i bolagets historia.

Goldman Sachs har efter beskedet sänkt sin prognos för vinsten per aktie med 11 procent för räkenskapsåret 2017 som tog slut i november och med 18 procent för 2018. Den amerikanska investmentbanken tror därmed på en vinst per aktie om 9:50 kronor för 2017 och kring 9:78 kronor året därefter.

Analytikerna trodde i snitt, före försäljningsbeskedet, att vinsten per aktie för 2017 skulle uppgå till 10:76 kronor. Konsensus för 2018 låg på 12:07 kronor medan marginalen de två kommande räkenskapsåren väntades ligga kring 11-12 procent.

Goldman Sachs sänker riktkursen för H&M-aktien från 177 till 140 kronor, en förändring Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare under torsdagen. Rekommendationen sänktes till sälj den 4 december och upprepas i torsdagens analys.

Läs fler artiklar
LÄS MER