Sök

Carlsbergs nya giv: tar hjälp av AI för att utveckla nya ölsorter

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Bryggerijätten investerar tiotals miljoner i sensorer för att få fram törstsläckare.

Danska bryggerijätten samarbetar med Microsoft och två universitet i projektet som ska försöka upptäcka aromer och smak i öl snabbare än vad som i dag är möjligt vilket ska förkorta utvecklingstiden av nya öl med 30 procent.

"Det kommer vara extremt fördelaktigt för oss. Det handlar om att minska tid och kostnad för att utveckla nya öl, särskilt för innovativa öl med nya smaker", säger Jochen Förster, chef för jäst och jäsning vid Carlsbergs forskningslaboratorium, enligt Financial Times.

Sensorn skulle kunna minska tiden det tar att utveckla nya öl med 30 procent, vilket enligt Jochen Förster i dag är omkring 8 till 24 månader.

I nuläget är bryggerier beroende av människor, kromatografi eller spektrometri (metoder för att studera olika ämnen i en blandning) för att upptäcka smaker och aromer vilket kan ta flera timmar för varje vätska som testas.

Läs mer