Twitter skojar och skrattar – men borde de verkligen göra det?

Twitter skojar och skrattar – men borde de verkligen göra det?

Jack Dorsey Foto: Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Aktiekursen rasar och användartillväxten sviker – men Twitters grundare Jack Dorsey skämtar vilt.

Om Gröna Lund eller Liseberg har planerar på att bygga en ny berg- och dalbana har jag ett namnförslag: Twitter.

När Twitter sent igår kväll svensk tid presenterade sina siffror för årets andra kvartal blev det inledningsvis ett stort jubel på marknaden. Intäkterna steg under kvartalet med 61 procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol och landade på 502,4 miljoner dollar. 

Enligt Wall Streets förhandsanalyser var det en siffra som var högre än vad marknaden hade förväntat sig – vilket genast fick Twitter-aktien att rusa med 12 procent.

Men glädjen visade sig vara kortvarig. När aktiespekulanterna insåg att den genomsnittliga tillväxttakten sett till faktiska användare är på sin lägsta nivå sedan börsnoteringen 2013 dök aktien med 11 procent. 

Den sociala medieplattformen hade ”enbart” 304 miljoner kärnanvändare under årets andra kvartal, jämfört med 302 miljoner användare under årets första kvartal.

Situationen verkar dock inte oroa bolagets grundare och tillfällige vd Jack Dorsley nämvärt. Strax innan Twitters telefonkonferens skulle inledas satt han och den övriga styrelsen och skämtade om vem som skulle ta över ledarskapet på Twitter framöver. Hela konversationen filmades via Twitters nyligen köpta videosträmningstjänst Periscope.

Enligt Financial Times ska styrelsen bland annat ha skämtat om att Jack Dorsley är ”gåtfull” medan bolagets försäljningschef Adam Bain är en ”such a nice guy”.

Bakgrunden till den skämtsamma diskussionen är att Twitter tidigare den här månaden sparkat sin dåvarande vd Dick Costolo – som förvånansvärt nog ersattes av grundaren Jack Dorsley själv.

Periscope-diskussionen följdes av runt 4 000 tittare och kort därefter lanserades hashtagen #AdamBainIsSoNice, med skämtsamma tweets om Adam Bains förträfflighet. 

”Det är rätt häftigt att vi kan följa kommentarerna om det här samtalet och våra intäkter direkt med hjälp av vår egen tjänst”, sade Jack Dorsley till sin tittare.

Men trots skratt och skämt råder det ingen tvekan om att Twitter har problem. Enligt en analys av Financial Times lämnade 450 anställda sina positioner på Twitter förra året. Det innebär att runt 12 procent av Twitters anställda hoppat av bolaget – inklusive chefer på höga positioner. 

Totalt sett ökade Twitter förvisso antalet anställda med 18 procent i fjol – men att många väljer att hoppa av sina positioner vittnar om problem.

Sett till de tre senaste månaderna har aktiekursen även fallit med 30 procent, samtidigt som bolaget fortsatt är förlusttyngt.

För att Twitter ska öka sin relevans menar grundaren och den tillfällige vd:n Jack Dorsley att bolaget återigen måste öka sitt fokus på användarupplevelsen. Målsättningen är att Twitter ska bli ”det första som varenda människa i världen kollar när de startar sin dag” och han öppnar bland annat upp för att inför ett filtrerat nyhetsflöde, i likhet med exempelvis Facebook.

”Vårt mål är att visa fler meningsfulla tweets och konversationer snabbare.”

Det ska bli intressant att se om Twitter-fågeln återigen kommer få luft under vingarna eller om den här berg- och dalbanan övergår till fritt fall.

Läs fler artiklar
LÄS MER