Jätteaffären ska få turbofart på Volvos självkörande lastbilar

Jätteaffären ska få turbofart på Volvos självkörande lastbilar

Finwire / Breakit

Affär på över 20 miljarder klar på onsdagsmorgonen.

Strax före börsen öppnade på onsdagsmorgonen levererades nyhetsbomben – kinesiska Geely blir ny storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Det är finansmannen Christer Gardell som, via sitt riskkapitalbolag Cevian, säljer 8,2 procent av aktierna i AB Volvo i en affär på minst 20 miljarder kronor.

Geelys ordförande Li Shufu säger i ett pressmeddelande att han kommer att stödja Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin. En viktig del av den strategin är AB Volvos satsning på självkörande bilar och Geely framhåller att de kan vara en viktig samarbetspartner i det arbetet.

"Geely Holding kommer att kunna erbjuda AB Volvo sin globala kompetens, erfarenheter från den kinesiska marknaden samt utvecklingsmöjligheter särskilt inom elektrifiering, självkörande fordon och connectivity för att stödja AB Volvos globala utveckling och stärka Volvos varumärke", säger  Geelys finanschef Daniel Donghui i ett pressmeddelande och poängterar att Geely Holding är en "erkänt strategisk långsiktig investerare" och att bolaget räknar med att bidra positivt till AB Volvos långsiktiga utveckling.

Affären omfattar 88,5 miljoner A-aktier och 78,8 miljoner B-aktier och det motsvarar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna.

Det gör Geely, som sedan tidigare är ägare till personbilstillverkaren Volvo, till den största ägaren i AB Volvo mätt i aktiekapital.

Den röstmässigt största ägaren är fortfarande Industrivärden med 22 procent (och 6,7 procent av kapitalet).

"Dagens tillkännagivande innebär att Cevian Capitals 11 års ägande i AB Volvo är över. Under Cevian Capitals ägande har AB Volvo utvecklats till ett mer konkurrenskraftigt och värdefullt bolag genom förbättrad bolagsstyrning, ökad effektivitet och ett större fokus på kärnaffären. Detta återspeglas i strukturellt förbättrad lönsamhet och högre marknadsvärde", säger Christer Gardell i en kommentar.

Affären kommer att genomföras via bankerna Nomura och Barclays som förvärvar Cevians aktier. Det kommer sedan att sälja aktierna till Geely efter att förvärven godkänts av berörda myndigheter.

Läs fler artiklar
LÄS MER