Sök

Var det verkligen så här det skulle vara, Fredrik Reinfeldt?

Jakten på nätpirater

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Danska bolag. Tyska teknikbolag. Och nu amerikanska porrbolag. Den svenska Ipred-lagen tycks vara en enkel pengamaskin för internationella bolag som vill pressa svenska fildelare på pengar.

Var det så här det skulle vara?

Jag kan inte hjälpa det, men jag kommer att tänka på Fredrik Reinfeldts ord i valrörelsen 2006. “Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration”, angående fildening.

Jag kan heller inte släppa vad han sa 2010, när han fick frågan igen, strax efter att Ipred-lagen klubbats igenom. Då förklarade han att svensk polis inte skulle användas för att jaga unga personer som fildelar.  

Jag undrar om detta var vad han föreställde sig? Att privata bolag skulle använda Ipred-lagen för att begära ut identiteter på fildelande medborgare, och sedan skicka utpressningsbrev till dem.

De svenska bolagen som försökte blev kortvariga. De danska verkar ha varit desto mer lyckosamma och nu följer alltså både tyska mellanhänder och amerikanska porrfilmsföretag upp.

Det senare är särskilt intressant, eftersom stigmat kring porrfilm gör att medborgare rimligtvis ännu snabbare betalar utpressningsfakturan. Inte bara riskerar man att hamna i rätten för fildelning, utan man ska också fäktas mot att det handlar om en pornografisk film. Vad är man som privatperson villig att betala för att slippa den skam ett sådant ärende skulle kunna medföra?

Det är en ofattbar bjudning Sverige och EU har gett upphovsrättsindustrin i och med Ipred-lagen. En utförsäljning av både integritet och rättsystem. 

Det har alltså nu blivit en så enkel och lukrativ affär att bolag från hela världen beordrat advokatbyråer att systematiskt begära ut loggar och skicka hotfakturor till medborgare. Det är en enkel och slagfärdig modell som givetvis kan ge upprättelse till upphovsrättshavare. Men den riskerar också att sätta rättssäkerheten ur spel och ge de med mycket pengar ännu större makt att hota sig till sin rätt. Detta utan att egentligen bry sig om det verkligen är deras rätt.

Idag är 23 procent av svenskarna över 18 år fildelare. Det är en siffra som ökat tre procentenheter bara det senaste året. Hotet har alltså inte någon bred effekt på beteendet, men däremot på tryggheten för medborgarna.

Det handlar inte om upphovsrättsindustrins rätt, utan om dess helt makalösa förmåga att få regeringar över hela världen tappa perspektiv.

Samhällets främsta uppgift är att ska skydda medborgaren och dess integritet. Inte öppna upp hela systemet och låta företag agera både åklagare, domstol och utpressarmaffia.

Läs mer