Trumps reform kan ge techjättar skattechock

Microsoft Ekonomi & skatt
Trumps reform kan ge techjättar skattechock

Finwire / Breakit

Skattereformen kanske inte blir vad Bill Gates tänkt sig.

Den nya skattereform som väntas bli antagen i USA kan se stora teknikjättar som Microsoft få betala högre skatter på utländska vinster. Det skriver Wall Street Journal.

Förklaringen ligger i att förslaget även inkluderar en lägsta skatt på 10,5 procent på vinster som genereras offshore. Det är något som förväntas drabba Microsoft negativt.

Mjukvarujätten har hittills kunnat åtnjuta ännu lägre skattesatser på bibehållna vinster i lågskatteländer som Irland och Singapore. Det samma har även gällt för Puerto Rico som är ett amerikanskt territorium men inte faller under den gällande skattelagen i USA.

Men vid en förändring förväntas alltså fördelen ryka, bedömer skatteexperter.

Exakt hur mycket Microsoft kan komma att få behöva betala mer i skatt framgår inte. Detta eftersom bolaget inte offentliggör sina utländska skattebetalningar. Affärstidningen uppger att Microsofts uppskattade skatter på utländska vinster ligger mellan 3 och 7 procent.

Under gällande lagar har det varit mer gynnsamt för amerikanska företag att behålla utländska vinster utomlands. Anledningen är att återföringar till USA skulle resultera i en rejäl skattesmocka.

Samtidigt förväntas den nya skattelagen gynna beskattningen på vinster i USA då förslaget är att sänka bolagsskatten från 35 procent till 21 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER