Nu kan studenter få sitt slutbetyg – bara veckor efter påbörjad kurs

Utbildning
Nu kan studenter få sitt slutbetyg – bara veckor efter påbörjad kurs

TT/Rose Palmisano

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den digitala lärosektorn är stekhet. Nu ska en ny algoritm testas på toppuniversitet i Storbritannien.

Utbildning är en sektor som blir allt hetare i den digitala industrin. Vi har tidigare kunnat berätta att Kinneviks storägare Cristina Stenbeck pekat ut sektorn som en spännande investeringsmöjlighet samt att startupen Edqu fått in kapital för att expandera inom utbildningssektorn.

Men det är inte bara här på hemmaplan som den digitala skolindustrin är ett hett segment. Enligt Financial Times har det brittiska distansuniversitet Open University tagit fram en ny algoritm som gör det möjligt att förutse studenters slutbetyg – bara veckor efter att en utbildningskurs har påbörjats.

Funktion bygger bland annat på data över hur flitiga studenterna är när det kommer till att läsa kurslitteraturen på nätet samt hur entusiastiska de är när det kommer till studieforum. Algoritmen väger även in information om användarnas socioekonomiska bakgrund.

Hittills har programmet testats på en mängd olika typer av kurser (allt från matematik till omvårdnadsprogram) och redan nu tittar två medlemsuniversitet inom Russelgruppen, med universitet som Oxford och London School of Economics på medlemslistan, på hur de kan använda den nya teknologin till att boosta sina resultat.

Enligt Financial Times är den stora fördelen med algoritmen att universitet och lärare lättare har möjlighet att identifiera vilka och när studenter får problem med en utbildning – och således behöver extra hjälp innan det är för sent. Exakt hur hur träffsäker tjänsten är framgår däremot inte.

För institutionerna innebär den nya tekniken potentiellt stora ekonomiska fördelar, i och med att det kan hjälpa dem förebygga intäktsbortfall i form av studenter som hoppar av och lämnar utbildningsplatser tomma. Avgifterna för akademiska utbildningar i länder som Storbritannien och USA är höga, vilket innebär att avhopp leder till stora intäktsbortfall.

Enligt Financial Times kan ett universitet som Open University spara miljontals pund i intäktsbortfall med hjälp av den nya tekniken.

Läs fler artiklar
LÄS MER