Korta anställningar och snabba löner – miljonkapital till Yobeeda

Yobeeda Rekrytering
Korta anställningar och snabba löner – miljonkapital till Yobeeda

Magnus Maurex Foto: Pressbild Yobeeda, Flickr/GotCredit

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Yobeeda satsar på en sajt som förmedlar korta anställningar – med snabba löneutbetalningar. Nu tar bolaget in pengar för att skala upp verksamheten.

Yobeedas vd Magnus Maurex var en av de som pitchade sin idé för min kollega Stefan Lundell under småbolagsdagen i våras. Nu tar hans företag Yobeeda in 1,5 miljoner kronor från Sörmlandsfonden.

Det är första gången det ett år gamla företaget tar in externt kapital och pengarna ska nu användas till att anställa tre personer inom försäljning och marknadsföring.

“Nu har vi testat konceptet och fått positiv respons från många. Nästa steg är att få upp volymerna. Det är bara tillväxt som gäller", säger Magnus Maurex.

Idén är att erbjuda korta eller tillfälliga jobb inom olika sektorer. Det ska gå snabbt för företag att få tag på folk och arbetstagare lockas dit genom möjligheten att få pengar snabbt. Efter en dags arbete får den som jobbat lönen överförd till sitt konto inom 5 dagar genom Paypal.

“Tänk dig själv att du jobbar den 1 augusti och så ska du vänta ända tills den 25 september innan du har pengarna på kontot. Det är ju nu som du behöver pengarna, annars måste du kanske låna. Det är bättre att jobba. Vi tar egentligen bort behovet av sms-lån”, säger Magnus Maurex.

Han berättar att Yobeeda varit först med den här typen av lösning. Från början vill de använda sig av  Swish, men när de tog kontakt med det bolaget saknades API:erna för att göra det möjligt.

“Det var synd, de växer ju väldigt bra. Jag tror det kommer att bli vanligare med den här typen av lönebetallösningar i framtiden. Varför inte? Allt annat går ju så snabbt”, säger Magnus Maruex.

Enligt Magnus Maurex har Yobeeda fått både positiv och negativ respons från politiskt håll. Bolaget sitter med i Stockholms nystartade företagsråd tillsammans med stora bolag som Attendo och Peab. Samtidigt vill de flesta se att företag erbjuder tillsvidareanställningar istället för tillfälliga och otrygga anställningsformer.

“Det är klart, men samtidigt är det bättre att få jobba ett pass än inget alls. Det leder ofta till att fler anställs fler gånger och på längre tid”, säger Magnus Maurex.

Främst riktar sig tjänsterna till de som jobbar inom arbetsområden där antalet jobb varierar. Det gäller restaurangbranschen eller vårdföretag inom hemtjänst där lagen om valfrihet gör det möjligt för kunder att snabbt byta vårdbolag.

“Men det här är en småföretagartjänst som passar små bolag som kanske inte har råd att anställa någon permanent”, säger Magnus Maurex.

Det finns också utrymme för kreativa jobb där de som anställs jobbar hemifrån som de som Yobeeda själv anlitade för att göra företagets egna Youtube-video. I dag har de 85 företag knutna till sig. Om ett år hoppas han att de ska vara uppe i de 1.000 bolag och 10.000 kandidater som han tror utgör den kritiska massan.

“Det här är helt skalbart. Vi kan bli internationella och starta i till exempel England i morgon” berättar Magnus Maurex.

Läs fler artiklar
LÄS MER