Nu får vi veta – så länge och mycket lyssnar vi på poddar

Apple podcast
Nu får vi veta – så länge och mycket lyssnar vi på poddar

Towe Boström

Reporter

Apple ska bringa klarhet i podd-röran och lanserar ett verktyg som gör det lättare att kartlägga hur vi lyssnar på podcasts.

För en månad sedan berättade vi om en ny mätning som avslöjade hur många lyssnare poddstjärnorna egentligen har.

Breakits Erik Wisterberg konstaterade då att rätt lite har varit känt om hur många som faktiskt lyssnar på en specifik podd.

Branschorganisationen Sveriges Annonsörer lanserade därför ett nytt tekniskt verktyg för mätning som kallas ”Poddindex.

”Vi tror att det finns en väldigt stor överdrift. Jag är ganska säker på att lyssnandet är lägre än det som har redovisats”, sa Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer till Breakit.

I en uppföljande text konstaterade Breakits reporter att siffrorna dalar och att Podcastgeddon är här.

Nu gör jätten Apple ett drag som kan bli en gamechanger för podd-sektorn. 

”Apple har äntligen dragit igång sitt podd-verktyg”, skriver Recode.

Hittills har det funnits väldigt lite data rörande konsumtionen av poddar, i alla fall jämfört med andra typer av digitala medier, konstaterar sajten.

Men det ska det alltså bli ändring på nu.

Redan i juli berättade Apple att verktyget var på gång och idag var det alltså dags för techjätten att skicka ut en betaversion. Det här ger podd-skaparna större möjligheter att se hur människor lyssnar, eller när de slutar att göra det, i Apples podd-app.

Analysen inkluderar bland annat statistik över unika enheter, tidsperioder, lyssningstider, snittkonsumtion och länder.

Det här är av betydelse för dem som annonserar på poddarna eftersom de naturligtvis vill ha mer data över hur deras marknadsföring presterar. 

Den data som nu erbjuds av Apple kan fortfarande förbättras och berör endast de nyare systemen iOS 11 and iTunes 12.7. Initiativet ska ändå ses som en klar förbättring för branschen då en stor del av podd-konsumtionen sker genom Apples hårdvara.

Apple uppger att informationen nu finns tillgänglig i över 150 länder för alla som använder plattformen för att ladda upp poddar

Läs fler artiklar
LÄS MER