Saudiska kungafamiljen och Jay Z investerar i ”Uber för private jets”

Jetsmarter
Saudiska kungafamiljen och Jay Z investerar i  ”Uber för private jets”

Foto: TT/Evan Agostini/Invision/

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Rapparen Jay Z och saudiska kungligheter vill göra det lättare att boka exklusiva privatplan.

Det här är en nyhet som innehåller allt en snaskig nyhet ska innehålla: kändisar, kungligheter, stora summor pengar och exklusivitet.

Den amerikanska rapparen och Tidal-ägaren Jay Z har tillsammans med den saudiska kungafamiljen, högt uppsatta personer på Twitter och Goldman Sachs samt ett gäng andra anonyma investerare med djupa fickor pumpat in 20 miljoner dollar, cirka 172 miljoner kronor, i bolaget JetSmarter.

Att boka privatplan upplevs uppenbarligen vara problematiskt för det ekonomiska toppskiktet – ett problem som JetSmarter nu hoppas lösa med hjälp av en Uber-liknande app. 

”Jag startade bolaget för jag kände frustration över processen. Jag tänkte för mig själv: Hur kan den här tjänsten inte att tagit klivet in i det digitala?”, säger bolagets grundare och vd Sergey Petrossov till Business Insider. 

Plattformen innehåller flera olika typer av privatflygstjänster: Användare kan boka enkelresa med en privatjet, boka en ledig stol på en redan bokat privatjet samt genomföra långsiktiga paketupplägg för privatflyg.

”Det som var unikt med den här kapitalanskaffningen var att vi inte behövde gå ut och leta investerare. Våra investerare använder oss redan”, säger Sergey Petrossov.

Det nya kapitaltillskottet kommer att användas till att expandera antalet flyglinjer och till inköp av nya plan.

Målsättningen är att på sikt konkurrera med de stora flygbolagen.

”Om vi kan ta priser som motsvarar ekonomiklass, då tror vi att vi kommer få folk att överge den avskyvärda, kommersiella flygupplevelsen”, säger Sergey Petrossov.

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Jay-Z:s "Uber för privatplan" tar in nära en miljard i kapital

Läs fler artiklar
LÄS MER