New Yorks åklagare stämmer myndigheten som rivit upp lagen om nätneutralitet

New Yorks åklagare stämmer myndigheten som rivit upp lagen om nätneutralitet

Eric Schneiderman åklagare i New York och FCC:s ordförande, Ajit Pai. Foto: TT

Finwire / Breakit

Efter gårdagens kontroversiella beslut – nu stämmer en åklagare den statliga myndigheten.

I går kväll svensk tid blev det klart att lagen som garanterar nätneutraliteten i USA upphävs. Enligt bedömare blir konsekvensen ett stopp för det fria internet som vi känner det i dag.

Nu meddelar åklagaren i New York, Eric Schneiderman, att han tänker stämma FCC för beslutet att riva upp reglerna om nätneutraliteten. Det skriver The Hill.

”FCC har just gett Big Telecom en tidig julklapp genom att ge internetleverantörer ännu ett sätt att prioritera företagsvinster före konsumenter”, sade Eric Schneiderman.

Schneidermans besked om stämningen kom kort efter att FCC med rösterna 3-2 valt att sätta ett stopp för nätneutraliteten. Skyddet plockades bort med hjälp av den republikan-dominerande delen av kommittén.

Nätneutralitet bygger på principen att all internettrafik ska behandlas lika oavsett användare, mottagare, plattform eller innehåll. Den omfattar också transparensaspekter vad gäller operatörernas trafikhantering och avtal gentemot slutkunder, enligt Post och telestyrelsen, PTS.

Nätneutraliteten infördes 2015 med argument från förespråkare att det behövs för att skydda nättillgängligheten.

FCC står för Federal Communications Commissions och är en amerikansk reglerande myndighet för bland annat bredband, media, offentlig säkerhet och nationell säkerhet.

Läs fler artiklar
LÄS MER