Tele2 och Deutsche Telekom fusionerar sina enheter i Nederländerna

Tele2 Deutsche Telekom Mobiloperatörer

Finwire / Breakit

Teleoperatörerna Tele2 och Deutsche Telekom ska slå samman sina verksamheter i Nederländerna. Det innebär att Tele2 får en kontantbetalning på 1,9 miljarder kronor vid affärens fullgörande samt ett ägande på 25 procent i det nya gemensamma bolaget.

I dagsläget konkurrerar Tele2 och Deutsche Telekom-ägda T-Mobile Nederländerna med två aktörer som kontrollerar mer än 80 procent av marknaden. Genom att slå sig samman skapas därmed en starkare aktör, går resonemanget.

Det sammanslagna bolaget kommer ha cirka 5 miljoner mobilkunder, en sammanlagd omsättning på cirka 20 miljarder kronor och synergier med ett NPV om mer än 1 miljard kronor.

"Transaktionen kristalliserar det värde som hittills skapats på den holländska marknaden och kommer att minska den nederländska verksamhetens risk för Tele2-koncernen framöver", skriver Tele2 i sitt pressmeddelande.

Affären väntas slutföras under andra halvåret 2018 efter sedvanliga myndighetsgodkännanden. Om transaktionen inte skulle godkännas har Tele2 rätt att få en kontant betalning på 250 miljoner euro.

Tele2 uppger att det beräknas bli en nedskrivning på 1,0-1,5 miljarder kronor för den nederländska verksamheten i det fjärde kvartalet.

Läs fler artiklar
LÄS MER