Spotify ber EU om hjälp för att stoppa Amazon och Apple

Breakit - Spotify ber EU om hjälp för att stoppa Amazon och Apple

Foto: TT/Istockphoto

Finwire / Breakit

Vill ha hjälp av EU till att få Apple och Amazon att sluta missbruka sin dominerande ställning.

De två musiktjänsterna Spotify och Deezer vill att EU ska hjälpa till med att få amerikanska teknikföretag som Apple och Amazon att sluta missbruka sin ledande ställning. Det rapporterar Financial Times.

I en skrivelse till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanar Spotifys medgrundare Daniel Ek och Deezers vd Hans-Holger Albrecht att EU ser till att det råder konkurrens på lika villkor.

I Apples fall handlar det bland annat om de 30 procent i avgifter som företaget tar när en användare betalar för en prenumeration på App Store. Detta anser Spotify hämmar konkurrensen, särskilt då Apple har en egen musiktjänst i form av Apple Music.

Spotify har tidigare anklagat Apple för att medvetet fördröja uppdateringar från att nå fram i App Store.

Förutom Spotify och Deezer ska även en grupp med europeiska spelutvecklare och utgivare ha fört fram sina klagomål om orättvisa konkurrensvillkor.
Förra sommaren gick Elizabeth Warren, en av de mest liberala senatorerna i USA ut och anklagade techjättarna för att kväva konkurrensen genom att de utnyttjar sin dominerande ställning. 

“Google, Apple och Amazon har skapat disruptiva tekniker som förändrar världen och de förtjänar att vara lönsamma och framgångsrika. Men möjligheten att konkurrera måste också finnas för nya och mindre företag som vill förändra världen på nytt”, sade Elizabeth Warren i ett tal mitt under brinnade valrörelse förra året.

Då uttalade sig även Spotifys globala kommunikationschef Jonathan Prince för tidningen Recode. 

“Man vet att något är fel när Apple tjänar mer pengar på en Spotify-prenumeration än en Apple Music-prenumeration och inte delar med sig av detta till musikindustrin. De vill äta sin egen kaka och alla andras också”, sa han då.

Läs fler artiklar
LÄS MER