Oj vilket år! Här är Breakit-texterna som ni klickade sönder 2017

Instagram Breakit
Oj vilket år! Här är Breakit-texterna som ni klickade sönder 2017

Vilka ämnen engagerade mest 2017? Foto: Breakit samt TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Vi avslöjar sanningen svart på vitt. Här är årets 10 mest lästa texter på Breakit under 2017.

Året är snart slut, och det har blivit dags för oss på Breakit att summera ett extremt händelserikt år. Så vilka har varit årets hetaste snackisar?

Här bjuder vi på den råa sanningen om vilka artiklar ni Breakit-läsare inte kunde motstå att klicka på under 2017.

Vi har satt ihop en lista över de 10 artiklar som fick allra flest läsningar under året. Där finns både tunga granskningar och en och annan mer lättsam text.

Fotnot: Listan visar artiklar producerade av Breakits redaktion, ej externa krönikörer. Obs: Vi bryr oss också om andra saker än vad folk klickar på, till exempel viktiga, guidande, torra och smala nyheter.

1. Jag cyklade i två veckor för Uber Eats – tjänade 39 kronor i timmen

Det finns hopp för journalistiken! Breakits mest klickade text under 2017 var vår omtalade granskning av matapparna Uber Eats och Foodora.

2. Kenza upptäckte precis att hon blivit Shadowbanned: ”Vad händer Instagram?”

I höstas publicerade vi ett minigräv om Instagram, och de problem som influencerprofilerna upplever. Men det var en denna uppföljande text, om Kenzas Zouitens reaktion på vår text, som blev ett riktigt klickmonster.

3. Juicero fick in 1 miljard i kapital – går lika bra att pressa för hand

Breakits läsare älskar när det går bra för entreprenörer. Men som bekant är skadeglädjen den enda sanna glädjen. Den här historien, skriven på 20 minuter av Breakits medgrundare Olle Aronsson, är ett bevis på den tesen.

4. Svenska podd-elitens mardröm – siffrorna rasar (och vi vet varför)

Något som verkligen har engagerat många läsare i år är matiga artiklar om digitala och sociala medier. Denna artikel om poddarnas uppblåsta lyssnarsiffror var inget undantag.

5. Dokument avslöjar: Så hög lön får svenskarna som jobbar på Google

Hur mycket tjänar knegarna på Googles svenska kontor? Den frågan var det uppenbarligen många som ville ha ett svar på – och det finns i denna artikel.

6. Stort maktskifte på Instagram när stjärnorna tvingas tagga reklam

Instagram används dagligen av miljoner svenskar. Men en hel del av innehållet är smygreklam. I september redde Breakits Erik Wisterberg ut konsekvenserna av Instagrams nya reklammärkning, som nu används av många stora svenska profiler.

7. Blondinbella är död – här är Isabella Löwengrips plan för världsherravälde 

Här ser ni en av mycket få publicerade bilder på Isabella Löwengrip där hon inte fyrar av sitt inövade fotoleende. En del av Breakits läsare vände sig emot rubriken på den öppenhjärtiga helgintervjun som vi publicerade i våras – men många uppskattade texten.

8. Dokument avslöjar: Pewdiepie flyttar sina miljoner från Sverige

År efter år har vi kunnat läsa om Felix "PewDiePie" Kjellbergs sanslösa intäkter från sin Youtube-kanal. Men Breakit kunde i somras avslöja att världens största Youtuber valt att flytta sin affärsverksamhet till England, där han också bor.

9. I spent two weeks delivering for Uber Eats and made $4.4 per hour - Breakit

Vårt avslöjande om de extremt låga lönerna på matappen Uber Eats lockade även en hel del engelsktalande läsare.

10. Foodora riskerar åtal för lagbrott – efter allvarlig olycka

Sist på listan hamnar ett annat avslöjande ur granskningen av matapparna. Vi kunde via grävande i offentliga handlingar avslöja allvarliga brister i Foodoras säkerhetsarbete – och att företaget riskerar åtal för detta.

Det var det hela! God fortsättning – och gott nytt år önskar vi på team Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER