De vill väcka debatt – använder sin kroppsvärme för gräva efter kryptovalutor

Breakit - De vill väcka debatt – använder sin kroppsvärme för gräva efter kryptovalutor

Foto: Istockphotos/AK Steiermark.

Towe Boström

Reporter

En holländsk organisation har skapat en dräkt som omvandlar kroppsvärme till elektricitet – för att gräva fram kryptovalutor.

Under onsdagen passerade det totala marknadsvärdet för kryptovalutor 500 miljarder dollar, enligt data från Coinmarketcap.

Kryptovalutor som exemeplvis bitcoin är verkligen på tapeten just nu och åsikterna om den digitala valutan går isär.

Sajten Grist riktade nyligen en hård attack mot bitcoin där skribenten utmålade kryptovalutan som ett hot mot miljön. Varje bitcoin grävs nämligen fram i en process som kallas för ”mining” med hjälp av datorer som kräver stora mängder energi.

Organisationen Institute of Human Obsolescence (IoHO), som är baserade i Holland, jobbar på en något annorlunda lösning, rapporterar The Next Web.

Medan spekulationerna går vilda om hur många jobb som i framtiden kommer att ersättas med exempelvis AI och robotar har IoHO hittat nya användningsområden för människokroppen.

Under rubriken "människan börjar bli obsolet",  vilket betyder ungefär föråldrad och omodern, konstaterar organisationen att det är dags att återta vår roll i samhället och arbetslivet.

Vad sägs om att sälja din kroppsvärme så att energin kan användas för att gräva fram kryptovalutor?

Det är precis vad närmare 40 deltagare gjort i initiativet som beskrivs som en kombination av ett forsknings- och konstprojekt.

På IoHO:s bilder kan vi se hur människor ligger uppkopplade i dräkter som omvandlar värmen till elektricitet, omgivna av en nyfiken publik.

Deltagarna ska tillsammans ha lyckats gräva fram närmare 17 000 mynt fördelade över olika kryptovalutor där de fick behålla 80 procent själva. Fokus har inte riktats mot bitcoin utan främst yngre kryptovalutor som har potential att snabbt öka i värde.  

Manuel Beltrán står bakom IoHO som genom sitt initiativ vill väcka debatt.

”Jag tror att konst kan förklara abstrakta saker och genom konsten kan vi även trigga igång saker. Genom det här projekt vill jag skapa frågor eller tända gnistor”, säger Manuel Beltrán.

Läs fler artiklar
LÄS MER