Klart: De pumpar in 400 miljoner i Izettle

Breakit - Klart: De pumpar in 400 miljoner i Izettle

Jacob de Geer, vd och medgrundare av Izettle. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

Här är Izettles megainvestering.

I går publicerade DI Digital uppgifter om att Izettle var på väg att ta in en ny jätterunda riskkapital.

Nu bekräftas nyheten av bolaget.

Izettle tar in 40 miljoner euro, motsvarande 395 miljoner kronor, för att ”accelerera företagets tillväxt och produktinnovation”.

Riskkapitalbolaget Dawn och Fjärde AP-fonden leder investeringsrundan, som även stöds av befintliga investerare.

"Izettle är inne i en omfattande expansionsfas och har en unik chans att göra skillnad för miljontals småföretag. I och med dagens nyhet kan vi lägga ytterligare krut på vår ambitiösa tillväxtplan och produktinnovation", säger Jacob de Geer, medgrundare och vd för Izettle, i ett pressmeddelande. 

Per Colleen på Fjärde AP-fonden kommenterar investeringen:

"Vi investerar tungt i företag som bidrar till en hållbar ekonomisk tillväxt och är imponerade av hur Izettle har jämnat ut spelplanen för småföretag. Vi tror att Izettle har goda långsiktiga utvecklingsmöjligheter tack vare sin datadrivna teknologiplattform byggd för skalbarhet i kombination med fem års unika insikter om småföretagens behov, vilket gör företaget till en attraktiv investering", säger han.

Izettle är mest känt för sin kassalösning, som låter småföretagare ta betalt via kort med hjälp av Izettles kortläsare och exempelvis en Ipad. De senaste åren har Izettle dock breddat verksamheten med fler tjänster för småföretag. Ett exempel är Izettle advance, som är ett slags lån till småföretag.

Izettle har haft en hög tillväxt under flera år, men bolaget dras också med stora förluster. 2015 gjorde företaget en förlust på hela 295 miljoner kronor. Detta samtidigt som omsättningen stannade på 346 miljoner.

Under 2016 togs ett stort kliv åt rätt håll. Då omsatte bolaget 643 miljoner kronor, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med föregående år. Samtidigt minskade förlusten till 228 miljoner kronor.

När Izettle i somras tog in ny finansiering via lån och en mindre nyemission värderades bolaget till 4,2 miljarder kronor. Det innebar att värderingen stått stilla sedan 2015, då bolaget tog in 570 miljoner kronor till samma värdering. 

Som Breakit tidigare har bertättat förbereder sig Izettle för en börsnotering. Enligt våra källor siktar Jacob de Geers betalbolag på en värdering på 10 miljarder kronor – eller mer. Di Digital uppgav igår att den nya investeringsrundan görs till en värdering på 8 miljarder kronor. 

"Vi kommenterar inte värderingen", säger Malena Heed, kommunikationschef på Izettle, till Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER