Mediejätten Financial Times säljs till Nikkei för 11 miljarder kronor

Mediejätten Financial Times säljs till Nikkei för 11 miljarder kronor

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Saftig prislapp när japanska mediehuset Nikkei tar över ägandet efter Pearson.

Det blev japanska Nikkei som drog det längsta strået i kampen om klassiska Financial Times. Uppgifterna om en förestående försäljning läckte ut i början av veckan och på torsdagsförmiddagen gick ägaren Pearson ut och bekräftade att en försäljning övervägdes.

Nu är affären klar. Nikkei tar över ägandet och betalar för detta motsvarande 11 miljarder kronor (844 miljoner pund). Med i budstriden var också den tyska mediejätten Axel Springer.

Prislappen på 11 miljarder kronor är oväntat hög även om Financial Times varit väldigt framgångsrika i sin digitala omställning. Hela Financial Times-gruppen gjorde förra året en rörelsevinst på 24 miljoner pund men då ingick också vinsten från hälftenägda The Economist. Det indikerar ändå att Nikkei värderar Financial Times till runt 30 gånger årsvinsten. 

Financial Times samlade prenumerade upplaga (print och webb) har ökat med mer än 30 procent den senaste femårsperioden till cirka 730 000. De digitala prenumerationerna står nu för 70 procent av totalen vilket kan jämföras med 24 procent för fem år sedan.

I affären ingår Financial Times olika upplagor samt titlarna The Banker och Investors Chronicle. Köpet innefattar dock inte Pearsons hälftenägande i publikationen The Economist.

Nikkei ger bland annat ut Japans största affärstidning The Nikkei med drygt 3 miljoner prenumeranter. 

Läs fler artiklar
LÄS MER