Nu utreds Apples musiktjänst – kan bryta mot konkurrensregler

Nu utreds Apples musiktjänst – kan bryta mot konkurrensregler

AP Photo/Richard Drew

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Amerikanska konkurrensmyndigheter utreder "Spotify-avgiften".

Förra veckan kunde vi både på sajten och i Breakits podcast berätta att Apple kan komma att utredas av den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC. Orsaken är den 30-procentiga avgift som Apple tar av de bolag som säljer sina tjänster och appar via deras App Store.

För ett bolag som Spotify innebär det rent konkret att deras tjänst kostar 129 kronor i månaden via App Store, medan exakt samma produkt enbart kostar 99 kronor om man registrerar den via desktop.

Men det kan det komma att bli ändring på nu. I och med att Apple lanserat musiktjänsten  Apple Music konkurrerar det amerikanska bolaget nu med aktörer som Spotify och Tidal – utan att själva behöva betala den 30-procentiga avgiften.

Det kan innebära en skev konkurrenssituation och ska nu alltså formellt utredas.

Enligt sajten The Verge har musikströmningsbolag så som Spotify redan blivit ombedda att lämna vittnesmål kring situationen.

Till Apples försvar kan du som användare av en musiktjänst som Spotify förvisso registrera ett konto via bolagets sajt, i stället för inuti App store. Att det går att göra så framgår däremot inte i App Store: Den som säljer en produkt där förbjuds från att kommunicera det i Apples appbutik.

Nyfiken på mer detaljer kring musikhärvan? Lyssna på förra veckans avsnitt av Breakits Podcast nedan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER