Emil Oldenburg bakom Bitcoin.com: "Bitcoin är så gott som oanvändbart"

Bitcoin.com startupresan
Emil Oldenburg bakom Bitcoin.com: "Bitcoin är så gott som oanvändbart"

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Han har grundat en av världens största bitcoin-sajter, Bitcoin.com.
Men själv har Emil Oldenburg helt gett upp hoppet om den hajpade kryptovalutan.
“Folk har inte förstått att bitcoin är oanvändbart”, säger han.

"Under sommaren publicerar vi några guldkorn ur vårt arkiv – den har artikeln publicerades ursprungligen i december 2017"

Kontoret är litet och färglöst. Ett rum, några stolar och bord, datorer. På ena väggen hänger tv-skärmar med kryptovaluta-kurser som uppdateras i realtid.

Bitcoin.coms lokaler i Tokyo är långt ifrån något glamouröst techkontor á la Stureplan.

Men att mycket stora summor pengar flödar genom lokalen råder det ingen tvekan om.

Emil Oldenburg, medgrundare och teknisk chef på bitcoin.com, har bott i Tokyo de senaste tre åren. Han berättar att flera av bolagets anställda blivit stora vinnare på kryptovalutan bitcoins kraftiga värdeökning det senaste åren.

“Vi betalar alla våra 60 anställda i bitcoins”, förklarar Emil Oldenburg.

“All min lön de senaste tre åren har varit i bitcoin."

Ett smart drag, med facit i hand.

Bitcoin.com är en sajt som kretsar kring allt som har med bitcoin att göra. Bolaget, som har sitt huvudkontor på paradisön S:t Kitts, har bland annat nyhetsskribenter som bevakar bitcoinvärlden, ett online-kasino för personer som vill spela med sina bitcoins samt bryter egna bitcoins via en så kallad “mining pool”.

Företaget har flera olika typer av intäktsben kopplade till sajten, men den senare grenen, skapandet av nya bitcoins, är den stora affären.

Emil Oldenburg vill inte avslöja några siffror, men säger att det rör sig om “fruktansvärt mycket pengar”.

“Vi betalar alla våra 60 anställda i bitcoins”

"Men sedan så har vi miners som är anslutna till oss som alltid ska ha betalt oavsett om vi lyckas bryta några block. Ibland går vi plus, ibland back beroende på hur många block vi bryter per månad. Det blir lite som ett lotteri för oss", säger han, utan att avslöja hur mycket han själv dragit in på bitcoin-hajpen.

Som de flesta känner till vid det här laget är bitcoin-tekniken komplicerad. Men förenklat är en “miner” i deras nätverk en person som hjälper till att ta fram nya bitcoins.

“Ett typexempel är att det drivs av personer som är 25-40 år, som bor någonstans där det finns billig el, exempelvis Kina, och har typ 10.000 datorer i en gigantisk serverhall. Det är en väldigt stor operation, och vanligtvis har personerna kapitalstarka investerare i ryggen”, säger Emil Oldenburg.

Bitcoin.com startades 2015. Bitcoininvesteraren Roger Ver hade några år tidigare köpt den attraktiva domänen för ett hemligt bitcoin-belopp, och undrade om Emil ville hjälpa honom bygga upp verksamheten.

Idag har bolaget flera miljoner unika besökare varje månad, enligt egen uppgift.

Att intresset för kryptovalutor och blockchain-tekniken har exploderat sedan grundandet råder det ingen tvekan om. Emil Oldenburg, som tidigare var med och startade den svenska bitcoin-mäklaren Safello, menar dock att det finns väldigt många “skojare” i branschen idag, och han höjer ett varningens finger för den som vill ge sig in i racet.

Det gäller att vara rejält källkritisk, förklarar han.

"Det var något som irriterade oss ganska mycket på Safello när vi startade det. Vi gjorde allting ordentligt som man ska göra, skaffade alla tillstånd som man behövde. Samtidigt som många andra skojare kom undan med att ta genvägar och göra saker oseriöst."

Dessutom höjer han ett extra stort varningsfinger för den mest hajpade kryptovalutan av dem alla – det vill säga bitcoin, BTC.

“En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra. Det är en extremt hög risk. Jag har faktiskt sålt alla mina bitcoins nyligen och bytt till bitcoin cash”, säger han.

Bakgrunden till att Oldenburg väljer att satsa på den nyare krypotvalutan bitcoin cash är – som det mesta i den här branschen – komplicerad. Men kortfattat handlar det om att det finns en begränsning kring hur många transaktioner bitcoins man kan göra i sekunden, sett till “blockens” utformning.

Resultatet blir väldigt höga avgifter och långa väntetider på transaktioner.

“Det gör att det kostar väldigt mycket att överföra bitcoins till och från börserna. När jag sålde mina BTC fick jag betala 50 dollar och vänta 12 timmar på att transaktionen skulle gå igenom på grund av detta. Det är helt orimligt”, säger han.

Med andra ord: Avgifterna och transaktionstiderna gör "valutan" snudd på oanvändbar i praktiken.

Hastigheten skulle potentiellt gå att öka om förändringar görs. Men enligt Emil Oldenburg finns det inga planer på att genomföra sådana förändringar i det gamla BTC-nätverket.

“Det är en grupp fanatiska bitcoin-talibaner som själva inte använder bitcoin i vardagen som vill ha det så här. De ser bitcoin som digitalt guld och ett tekniskt experiment, inte någonting man faktiskt ska använda. Det kommer aldrig kunna bli en valuta som används i vardagen eller för folk som driver företag.”

“Vi har faktiskt slutat utveckla nya tjänster för gamla bitcoinnätverket nu och fokuserar mest på bitcoin cash. Där kostar det bara 10 öre att skicka och inga väntetider. Den enda baksidan är att det krävs större hårddiskar, men det är inte något problem för de flesta.”

Enligt Emil Oldenburg har den stora majoriteten ännu inte förstått att bitcoins i praktiken har väldigt låg användarvänlighet, på grund av de väldigt höga avgifterna och långa väntetiderna vid överföringar. Helt enkelt eftersom de flesta bara har köpt på sig bitcoin – men aldrig sålt eller handlat med dem.

“Folk har inte fattat det. Så fort folk inser att det är så här det fungerar så kommer man att börja sälja av.”

“Det gamla bitcoin-nätverket är så gott som oanvändbart.”

Du tror alltså inte att bitcoin kommer att bli den världsvaluta som vissa hoppas på?

“Nej, det tror jag inte. Inte så länge nätverket styrs av den här gruppen som jag nämnde. Det är hos bitcoin cash som lösningarna finns, det är där jag ser en framtid.”

Det här är en redaktionell artikelserie som vi kallar för Startupresan. Det är ett journalistiskt oberoende projekt där vi på Breakit bestämmer vad vi vill skriva om, och som presenteras av Lufthansa.

Det här är Bitcoin Cash

Den 1 augusti 2017 så delades bitcoinnätverket i två segment genom en så kallad “hard fork”. Det ursprungliga bitcoinnätverket – som kort och gott är det som kallas för bitcoin – betecknas BTC, och den nya kryptovalutan, bitcoin cash, betecknas BCH. Skillnaden mellan de två är att Bitcoin Cash har en betydligt större blockstorlek, just nu upp till 8Mb, vilket leder till lägre avgifter.

Läs fler artiklar
LÄS MER