Svensk spelstudio gör jätteaffär – köper konkurrent för 2,7 miljarder

Stillfront
Svensk spelstudio gör jätteaffär – köper konkurrent för 2,7 miljarder

Stillfront vd Jörgen Larsson och Gamefronts grundare bröderna Kai och Christian Wawrzinek. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I natt kom nyheten som kommer ge eko i hela spelvärlden.

Det är Stillfront, noterat på handelsplatsen First North, som strax efter midnatt i ett pressmeddelande aviserade att man förvärvat spelstudion Goodgame. Köpeskillingen är på 270 miljoner euro, motsvarande nästan 2,7 miljarder kronor, och finansieras bland annat genom en nyemission.

“Goodgame Studios och Stillfront passar varandra perfekt ur ett strategiskt perspektiv och bildar ett ledande europeiskt spelbolag med tilltalande kompletterande spelportföljer och operativa synergier. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att växa ytterligare och för att utveckla verksamheten", säger Jörgen Larsson, vd på Stillfront i en kommentar.

Goodgame är en tysk spelstudio som gör strategispel som går att spela både i mobilen och på datorn. De senaste året har studion bland haft stora framgångar med en rad titlar och de första nio månaderna i år omsatte bolaget  71,1 miljoner euro med en rörelsemarginal på fina 31,4 procent.

Affären innebär att grundarna till Goodgame, bröderna Kai och Christian Wawrzinek, blir storägare i Stillfront. Merparten av köpeskillingen sker nämligen i form av aktier i Stillfront. Radarparet Wawrzinek får 390 miljoner kronor i kontanter och resten, nästan 2,3 miljarder kronor, kommer i form av Stillfront-aktier. Det innebär att bröderna Wawrzinek efter affären är klar kommer äga 36,5 procent av aktierna i Stillfront.

En annan del av den rätt komplicerade finansieringen av affären är att Stillfront gör en nyemission på 1 miljard kronor där Första AP-fonden (250 miljoner kronor), Swedbank Robur (230 miljoner kronor), Handelsbanken Fonder (145 miljoner kronor) och Carnegie Fonder (125 miljoner kronor) tecknar aktier. Vidare har Stillfronts rådgivare, Carnegie, möjlighet att ge ut ytterligare aktier för att finansiera köpet.

Läs fler artiklar
LÄS MER