Sök

Startupjuristen lägger lagboken på hyllan – säljer sina aktier i Jansson & Norin

Jansson & NorinMapiful

Nils-Erik Jansson. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Han är känd som “startupjuristen” och utsågs nyligen till en av Startupsveriges 100 mest inflytelserika personer. Nu när han lägger lagboken på hyllan berättar han om en resa som innefattar en karriär som låssmedslärling, “white boy crimes”, ceriserosa jackor och möten i både Bryssel och på näringsdepartementet.

“Fan, vi skulle haft en whiteboard. Men i alla fall, natural language och controlled language, du fattar skillnaden eller?”

Nils-Erik Jansson gestikulerar med händerna mot väggen för att illustrera. Jag hinner inte ens få på bandaren innan han är i full gång med att förklara AI, maskininlärning och hur det kan användas för att automatisera och digitalisera juridiken.

På kontoret där vi befinner oss finns än så länge bara han själv och den högtalare han ivrigt packar upp. 189 centimeter lång slår han nästan i taket i det lilla rummet. Från fönstret ser man rakt ner på centralstationen i ett, i vanlig ordning, gråmulet och blåsigt Göteborg.

“Det var några kontor sedan man hade ett sånt här kontor, som är lite udda, lite lågt i tak och så. Det känns gött på något sätt”, säger Nils-Erik Jansson.

Hela miljön står i bjärt kontrast till den lokal han tidigare suttit i hos sin juristbyrå Jansson & Norin. Mitt på exklusiva Avenyn, med stuckaturer i taket, egen bar och balkong.

Han har precis lämnat juristbyrån och sålt sina aktier för att satsa på Precisely, en tjänst för digitala kontrakt och avtal.

Själva bolaget har redan funnits i flera år, och Nils-Erik Jansson tillträdde som vd för 1,5 år sedan, men det är först nu han väljer att lägga allt sitt krut på bolaget.

Att i en ålder av 36 lämna den trygga tillvaron och bli techentreprenör kan verka som ett märkligt avsteg. För Nils-Erik Jansson är det snarare juristlivet i slips och kostym som sticker ut som udda.

“Jag är inte en jurist av naturen, utan jag är jurist för att jag har utbildat mig till det. Jag började plugga juridik när jag var 26 år för att jag hade både testat att driva bolag och vara anställd och kände att om jag pluggar juridik så kan ingen jävlas med mig”, säger han.

Han växte upp i Kärra på Hisingen i Göteborg på 80-talet med två bröder och en ensamstående mamma.

Eftersom mamman jobbade som dagisfröken och senare läste juridik på universitetet fanns det sällan gott om pengar. Att köpa bröd till exempel fanns inte på kartan, det bakade man själv för att det var billigare.

“Mamma har – och sorry mamma – sytt väldigt mycket fula kläder till oss. En del av dem ‘försvann’ under åren. Jag kommer ihåg en cerise jacka som jag kastade upp i ett träd”, berättar han.

Vid flera tillfällen fick hans mor åka ned till Lund för att tenta av sina ämnen. Bröderna i mellanstadieålder fick då själva ta hand om hushållet, laga mat och gå och handla.

“Jag beundrar min mamma väldigt mycket för att uppfostrat tre barn själv och samtidigt börjat plugga och göra karriär”, säger han och fortsätter:

“Vi lärde oss att fajtas och överleva kan man väl säga. Om någon skulle knocka mig tror jag att jag skulle resa mig upp gång på gång på gång, bara för att. Sedan är jag i och för sig från en brottarfamilj, så jag kanske är svårknockad.”

***

Nils-Erik Jansson har alltid haft lätt att ta till sig saker. Redan som fyraåring lärde han sig att läsa på egen hand.

“När jag började skolan brukade det bli så att jag gjorde veckoschemat dag ett och dag två till fem ritade jag Don Martin-serier”, säger han.

Samtidigt har hans auktoritetsproblem ibland satt käppar i hjulen för honom. När han gick ut gymnasiet hade han ungefär hälften MVG och den andra hälften IG. Han hoppade av i protest efter att han ratades i en stipendietävling i skolan. De tio bästa eleverna skulle få 1.000 kronor vardera. Trots att han själv hamnade på tredjeplats blev han utan stipendium.

“1.000 kronor var mycket på den tiden. 90-talet var inte så länge sen men för en gymnasieelev var det ändå pengar. Jag var för uppkäftig tyckte de. Då kände jag ungefär att om det ska vara så här så förtjänar de inte mig”, säger han, halvt skämtsamt.

Istället för att gå till skolan började han hänga runt på stan med sin ett år äldre bror.

Vad gjorde ni på dagarna?

“Ja, vad gör man när man är 17? Springer runt på stan, dricker folköl, käkar popcorn, träffar kompisar, hittar på bus.”

Vadå för bus?

“Mest lite ‘white boy crimes’. Grafitti och sånt. Min bror är konstnär så design har alltid legat mig varmt om hjärtat. Även om jag inte är bra på det själv så kan jag bedöma vad som är bra. Det har hjälpt mig mycket när jag byggt bolag och nu när jag leder produktarbetet på Precisely”, säger han.

Vid det här laget hade familjen lämnat Hisingen och flyttat till den betydligt mer välbeställda stadsdelen Örgryte istället. När familjen först var och tittade på ett hus där började Nils-Erik Jansson och hans bror att gråta av tanken.

“Det kändes som ett otroligt svek. Ska vi bo här? Där det bara är en massa brats och snobbig attityd? Det kändes jättekonstigt”, säger han.

***

Efter att ha hoppat av gymnasiet var Nils-Erik Jansson både entreprenör och anställd.

Under uppväxten hade han jobbat på sin pappas låssmedsfirma och hyrt ut sig själv som IT-konsult. Han var även en sväng i både finansbranschen och försäkringsbranschen, innan han hamnade på juristlinjen på Göteborgs universitet.

Där byggde han redan tidigt upp en egen affärsjuridisk byrå.

“Jag blev besatt av SEO och SEM då (sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring reds. anm). Om man sökte på ‘affärsjuridik’ på Google låg vi först, Vinge tvåa och Wistrands trea. Efter ett tag började det ringa rätt mycket på lektionerna”, säger han.

Han och den dåvarande partnern hade på den tiden ett eget rum bokat på Kurs- och tidningsbiblioteket (KTB), mitt emot Handelshögskolan i Göteborg, i princip dygnet runt.

“Ekonomiska biblioteket är där stekarna pluggar inne på Handels. KTB var det lite annat folk som drogs till”, säger Nils-Erik Jansson.

I rummet bredvid de två juriststudenterna satt personen som skulle bli Nils-Erik Janssons mångårige affärspartner – Johan Norin.

“Han satt och filade på ritningar till ett bokstöd till lagboken, och höll på att sätta en affärsmodell för hur man kunde tjäna pengar på det. Det vara bara jag och Johan som var sådana i vår klass då”, säger Nils-Erik Jansson.

2009 gick startskottet för Jansson & Norin. Idag omsätter bolaget ungefär 15 miljoner kronor och har ungefär 20 anställda.

Hur mycket ligger det där med entreprenörskap i blodet egentligen, din pappa drev ju också ett eget bolag?

"Inte speciellt mycket. Jag är uppfostrad av min mamma. Däremot har jag alltid tyckt att det har varit kul att räkna på lönsamhet och effektivisering", säger han.

När de hade inventering i låsbutiken ville Nils-Erik Jansson alltid väga lådorna istället för att räkna nycklarna en i taget.

“Är det en sak jag inte gillar så är det när saker går för långsamt. Det märkte jag när jag började plugga juridik också, att allt inte stod rätt till i den branschen heller. Jag hatar verkligen papper och när saker är för analogt”, säger han.

***

Parallellt med den egna byrån har Nils-Erik Jansson och Johan Norin drivit flera olika projekt. Bland annat en egen handelsplats för bitcoin, affischbolaget Mapiful, och Fintegrity, som sysslar med ekonomisk rådgivning.

Elva bolag har Nils-Erik Jansson varit med och startat totalt. De senaste åren har han ovanpå sitt entreprenörskap jobbat aktivt med att lobba för bättre villkor för digitala entreprenörer och startups i Sverige.

“Jag ville se om det funkar att verkligen pusha lagstiftning i någon riktning men det är extremt tidsödande”, säger han.

Han är bland annat initiativtagaren till och en av författarna av Startupmanifestet, där en grupp kända entreprenörer gick ut med en lista på flera konkreta önskemål till regeringen. Bland önskemålen fanns bland annat bättre villkor för optioner, som nyligen klubbades igenom av riksdagen.

Har ni verkligen haft någon effekt då?

“Ja, det har vi. Jag har suttit i möten med näringsdepartementet där vi har utgått från manifestet som någon slags checklista på åtgärder”, säger Nils-Erik Jansson.

Parallellt har han dessutom suttit som ordförande för både den europeiska entreprenörsorganisationen European startup network och jobbat med samma målsättning, fast mot EU, istället för Sveriges riksdag.

Men vid en tidpunkt blev det för mycket. Han var vd för Precisely, jobbade heltid på både Mapiful och Jansson & Norin, var ordförande i två startup-organisationer, remissinstans för optionsförslaget och samtidigt trebarnsfar. Han jobbade 16 till 18 timmar om dygnet bara för att hinna med allt ihop. Han och frun bestämde sig för att ha barnen varannan vecka, för att han skulle kunna hinna med.

“Det var jag som fick någon idé om det. Jag ville liksom tvinga fram en förändring där det inte var standard att jag inte kom hem på kvällarna. Har du tre barn, varav ett har en cp-skada är det väldigt mycket runtomkring också. Det funkar inte att jag säger ‘jag kommer klockan 17’ och sedan sitter jag kvar på kontoret till klockan tre på natten”, säger han.

Med tre heltidsjobb fanns det helt enkelt inte tid för familjen. Systemet med varannan vecka skrotades efter bara någon månad. Nils-Erik Jansson menar att det fungerade men att han inte vill vara ifrån barnen varannan vecka.

“Jag har kanske inte alltid varit en jättebra partner. Men jag är väldigt glad att vi gjorde så hösten 2016. Det fick mig att inse hur orättvist det är. Att uppfostra tre barn varav den ena har särskilda behov är mycket svårare än att driva bolag”, säger han.

Som nämnt har han nu sålt sina aktier i Jansson & Norin – förutom symboliska 2 procent – och lagt allt ansvar för bolaget åt sidan. Samma sak gäller Fintegrity, där han också varit storägare. Han är inte heller längre ordförande för den europeiska entreprenörsorganisationen. Han sitter dock kvar som styrelseordförande för Mapiful, men utan något operativt arbete.

Hur känns det att lämna ditt eget bolag?

“Det känns skönt. Jag lämnade egentligen Jansson & Norin operativt för två år sedan men det finns förväntningar på att man ska finnas tillgänglig som storägare och grundare. Det har varit väldigt lärorikt att göra många saker samtidigt men det är extremt tidsödande att sitta och läsa lagförslag på 400 sidor. Nu har jag lite mer lagt alla ägg i en korg. Det känns väldigt bra att inte ha en förväntan att man ska vara på så många ställen samtidigt”, säger han.

Nu lägger han allt sitt fokus på Precisely för att få bolaget att flyga. När han axlade vd-rollen för 1,5 år sedan fanns inga kunder, inga pengar och ingen personal. Hur affärerna går nu vill inte Nils-Erik Jansson avslöja i detalj men ger en indikation på att det går snabbt framåt.

“Det är alltid mycket upp och ned när man bygger bolag men för oss är det väldigt mycket uppåt just nu. Jag är övertygad om att vi kan ta det här till en global spelare att räkna med”, säger han.

Nils-Erik Jansson

Ålder: 36

Bor: Centrala Göteborg

Familj: Fru Hazel och tre barn, Otis och Vega 4 år, Roxy 8 år.

Bakgrund: Entrepreneur by nature, geek by birth, lawyer by trade, politico by accident.

Fritidsintressen: Musik, mat, teknik

Läs mer