Kvartalsvinst på 91 miljarder för Apple – men ägarna kräver mer

Apple
Kvartalsvinst på 91 miljarder för Apple – men ägarna kräver mer

TT/Jeff Chiu

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Starka siffror från Apple – men hur det går för den omtalade Apple Watch vägrar man avslöja.

Under bolagets tredje kvartal (brutet räkenskapsår) landade omsättningen på 49,6 miljarder dollar, motsvarande 424 miljarder kronor för den amerikanska giganten Apple.

Nettoresultatet för kvartalet blev höga 10,7 miljarder dollar, 91,4 miljarder kronor.

Siffrorna innebär en rejäl tillväxt jämfört med motsvarande period i fjol, då bolaget omsatte 37,4 miljarder dollar med ett nettoresultat på 7,7 miljarder dollar. 

Sett till vinst per aktie ökade vinsten från 1,28 dollar per aktie till 1,85 dollar per aktie, vilket var högre än förväntat.

Trots det starka kvartalet levde Apple dessvärre inte upp till aktiemarknadens krav, där kursen dök med 7 procent i aktiens efterhandel.

Hur många exemplar av den smarta klockan Apple Watch som har sålts sedan lanseringen och hur många nya användare Apple Music har genererat framgick inte i rapporten.

Apple hade redan på förhand slagit fast att de inte hade några planer på att dela med sig av försäljningssiffror av klockan.

Vid en telefonkonferens med analytiker kommenterade bolagets vd Tim Cook klockförsäljningen så här:

”Försäljningen av Apple Watch var högre än vid motsvarande lanseringsperioder för den första Iphonen och den första Ipaden”

Det rapporterar sajten Techcrunch.

Apple bedömer att omsättningen för det fjärde kvartalet kommer att landa på mellan 49 och 51 miljarder dollar, med en bruttomarginal på mellan 38,5 och 39,5 procent.

Apple har numera 202,8 miljarder dollar på bankkontot. Sett till dagens dollarkurs motsvarar det en kassa på 1 733 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER