"Det är skittråkigt att det inte blivit en framgångssaga"

"Det är skittråkigt att det inte blivit en framgångssaga"

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Grundaren Louise Fritjofsson berättar själv om turbulensen i träningsappen Vint.

Uppsägningar, investerare som drar sig ur och ägare som skrivit ned värdet på sina aktier till noll - motgångarna har de senaste dygnen kommit slag i slag för en av Sveriges mest omskrivna techentreprenörer, Louise Fritjofsson.

När vi efter en del jagande över mail och telefon till sist får tag i henne på kontoret i San Francisco är hon dock fortfarande vid gott mod.  

”Det är skittråkigt att det inte blivit en framgångssaga från start. Men så är det det att driva företag, det är alltid en krokig resa”, säger Louise Fritjofsson. 

Bakgrunden till uppsägningarna är att hon misslyckats med att sy ihop den senaste finansieringsrundan. Förhandlingar pågick under en längre tid med en större investerare men när vilkoren blev för dåliga tvingades Louise Fritjofsson tacka nej och istället vidta åtgärder.

”Vi ville ha in mer pengar, när vi inte lyckades var jag tvungen att säga upp personal för att inte riskera bolagets existens”, konstaterar hon.

Tre personer har fått gå och nu jobbar hon tillsammans med ytterligare en person kvar i San Francisco. Dessutom jobbar två personer för Vint i Stockholm.

”Vi har sagt upp tre personer så det är faktiskt ingen jättesak även om det självklart är jättetråkigt för dem som fått sluta”, säger hon.

Enligt Breakits källor så har en av aktieägarna, investmentbanken GP Bullhounds så kallade sidecar-fond, redan skrivit ned värdet på sina aktier i Vint till noll. Uppgifter som Dagens industri var först med att rapportera om.

”De skrev ned värdet redan i vintras efter att bolaget underpresterat under lång tid”, uppger en av våra källor.

För Louise Fritjofsson kommer uppgifterna som en överraskning:

”Det är inget jag har hört om, i så fall får de gärna ge aktierna till mig. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få det här att lyfta. det tar bara lite längre tid än vi hoppats från början”, säger hon.

Uppgifter till Breakit gör gällande att ett alternativ som diskuteras eller har diskuterats är att likvidera bolaget. Men detta är något som Louise Fritjofsson kraftfullt dementerar:

”Det finns absolut inga planer på en likvidation, vi bygger vidare på vårt bolag även om det kommer ta lite längre tid än vi hoppats”.

Själv är hon fast övertygad om att Vints affärsmodell kommer att fungera på lite sikt:

”Det är klart att det hade varit roligare att gå ut i Breakit och säga att vi tagit in 20 miljoner dollar och ska anställa en massa personal. Den här gången blev det inte så men vi kommer tillbaka med bättre nyheter snart”, avslutar Louise Fritjofsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER