“Som nästan alla kvinnor har jag utsatts för sexuella trakasserier”

Breakit - “Som nästan alla kvinnor har jag utsatts för sexuella trakasserier”

Sheryl Sandberg. Foto: Eric Risberg/TT/AP.

Sara Lindmark

Reporter

Facebook-chefen Sheryl Sandberg ryter till i ett inlägg på den egna plattformen. Hon anser att många arbetsplatser saknar tydliga riktlinjer för att hantera anklagelser om sexuella trakasserier.

Sheryl Sandberg är inte rädd för att öppet ta strid för kvinnors rättigheter. Nu har hon skrivit ett Facebook-inlägg som på lite mer än ett dygn har gillats nästan 5.000 gånger, däribland av Mark Zuckerberg, och delats över 1.000 gånger.

I inlägget berättar hon att hon flera gånger har utsatts för sexuella trakasserier i jobbsammanhang – dock aldrig av någon som hon har arbetat för.

“Precis som nästan varje kvinna – och några män – som jag känner, har jag upplevt sexuella trakasserier i form av oönskade sexuella inviter. En hand på mitt lår under bordet under ett möte. Gifta män – tiotals år äldre än mig – har erbjudit mig ‘karriärsråd’ och föreslagit att de kan dela dem med mig ensam på natten”.

Hon berättar att en man som hon nekade att följa med efter en konferensmiddag, dök upp utanför hennes hotellrum på natten och bankade på dörren tills hon ringde säkerhetsvakter.

“Jag har aldrig arbetat för några av de här männen. Men gemensamt är att de haft mer makt än mig. Det är därför de tyckt att det varit fritt fram att gå över gränsen”.

Hon tror att många arbetsplatser saknar tydliga riktlinjer för att handskas med frågor som rör misstankar om sexuella trakasserier. Sheryl Sandberg radar upp fem steg som hon tycker att alla företag bör följa:

1. Utbilda medarbetarna så att de förstår vad som förväntas av dem.
2. Bemöt alla anklagelser och eventuellt utsatta personer med seriositet, brådska och respekt.
3. Inled en utredningsprocess som skyddar anställda mot stigma och repressalier.
4. Följ en process som är rättvis och konsekvent mot både de som anklagar någon annan för brott, och de som blir anklagade.
5. Gör klart att alla anställda har ett ansvar för att upprätthålla en trygg och säker arbetsplats.

“Jag hoppas verkligen att det här ögonblicket ska leda till en starkare och jämlikare arbetsplatskultur som behandlar kvinnor med mer respekt och erbjuder dem fler möjligheter”, skriver Sheryl Sandberg och inlägget fortsätter:

“Jag har redan hört rykten om ett bakslag. ‘Det här är anledningen till att du inte ska anställa kvinnor. Men faktiskt – det här är anledningen till att du ska göra det'. Och du ska inte bara anställa kvinnor. Du ska ge dem råd, stöd och befordra dem”.

Läs fler artiklar
LÄS MER