Facebooks HR-chef: Det här bör du alltid fråga under intervjun

Breakit - Facebooks HR-chef: Det här bör du alltid fråga under intervjun

Sheryl Sandberg och Lori Goler. Foto: Laurent Gillieron/TT/AP och Fortune Live Media/Flickr.

Sara Lindmark

Reporter

Hon blev en av Facebooks första anställda på grund av en specifik fråga. Läs om vad som fångade den operativa chefen Sheryl Sandbergs intresse.

Varje rekryterare har förmodligen ett omfattande frågebatteri på lager. Men även personen på andra sidan bordet behöver vara redo med flera smarta svar på frågan: “Har du några frågor till mig?”

Enligt Lori Goler som är HR-chef på Facebook, finns det en fråga som alltid funkar.

Det var den som hon ställde till Sheryl Sandberg för nästan tio år sedan när hon landade jobbet på den sociala medierjätten.

Nämligen: “Vad är ert största problem och hur kan jag hjälpa till att lösa det?”

Lori Goler hade arbetat inom tech i tio år och beslutade sig för att ringa upp Facebooks operativa chef på vinst och förlust. Det berättar hon i ett inlägg på Leanin.org, den organisation som Sheryl Sandberg har startat för att stötta kvinnor i karriären.

“Jag blev väldigt förvånad när hon svarade och kände att jag var tvungen att gå rakt på sak. Jag hade ingen aning om vad Facebook behövde. Jag visste bara att jag ville göra något betydelsefullt så jag frågade ‘Sheryl, vad är ditt största problem och hur kan jag hjälpa till att lösa det?”.

“Rekrytering”, fick hon till svar. “Vi har fantastiska människor som jobbar här och vi behöver fortsätta att bygga upp teamet”.

Även om Lori Goler aldrig hade arbetat med rekrytering så hoppade hon på erbjudandet. Fem månader senare så flyttade HR-chefen till ett annat team och hon fick överta rollen.

Men – organisationspsykologen Liane Davey höjer ett varningens finger.

“I en mer konservativ miljö skulle vissa kunna bli förargade över det direkta sättet. Även användandet av ordet ‘problem’, eftersom det indikerar att ett företag inte har alla bitar på plats. Dessutom kan frågan tolkas som att du inte har en klar bild över dina mål och att du lite slarvigt kan ta på dig vilken uppgift som helst”.

Hon föreslår istället att Lori Golers enda fråga kan vändas till en strategi, som exempelvis: “Jag har läst om hur snabbt Facebook växer – hur påverkar det ert rekryteringsarbete?” Efter det kan du följa upp med att säga: “Jag skulle gärna hjälpa till med en skalbar strategi för att anställa bra människor. Jag har några idéer baserade på mitt jobb i två andra snabbväxande företag”.

Vi på Breakit How to tror inte heller att det finns något svar som funkar i absolut alla situationer. Det bästa svaret är nog att försöka läsa av varje unik situationen, men förhoppningsvis kan den här texten fungera som inspiration och tankeväckare till nästa jobbintervju.

Läs fler artiklar
LÄS MER