Sök

Advinans vill krossa pensionsbranschens fetaste finanskatter

AdvinansPensionerPPM

Fredrik Burling, medgrundare av Advinans.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Pensionsrådgivning behöver inte vara så dyrt, hävdar Fredrik Burling.

4700 miljarder. Så mycket pensionssparar vi svenskar, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten 2014.

En stor bit av den kakan hanteras av de privata rådgivarna Söderberg & partners och Max Mathiessen. De två bolagen omsätter mellan sig närmare 4 miljarder kronor och gjorde en vinst på 435 miljoner kronor. Det är med andra ord lukrativt att hjälpa företag med att sätta upp tjänstepensionslösningar.

Nu har en ny spelare tagit sig in på marknaden.

“Vi ser en stor möjlighet att sänka avgifterna i en mycket ineffektiv bransch. Vi digitaliserar alla processer och rådgivningen så att vi kan erbjuda individuella pensionsportföljer och investeringsråd till låga avgifter", säger Fredrik Burling, och tillägger att bolaget dessutom inte tar någon provision från fondbolagen så att man kan arbeta helt oberoende.

Advinans grundidé är att göra det lättare för företag att sätta upp tjänstepensionlösningar och försäkringar åt sina anställda. Sedan får de anställda även hjälp med investeringsrådgivning och förvaltning. Man kan även använda tjänsten privat. Tjänsten konkurrerar även i viss mån mot de digitala aktieplattformarna Avanza och Nordnet, men Fredrik Burling menar att Advinans erbjuder helt andra möjligheter.

“Många företag efterfrågar rådgivning till sina anställda för tjänstepensionen. Att bara bli parkerad i en 75/25 portfölj (en portfölj med 75 procent aktier reds. anm.) kan vara för hög eller låg risk baserad på den anställdes ålder. Dessutom finns det en betydande risk att den anställde spekulerar i kortsiktiga aktieaffärer med sin pension eller väljer att köpa dyra fonder. Vi ser även att många ligger i kontanter på sitt pensionssparande”, säger Fredrik Burling.

Tidigare har han bland annat jobbat på konsultjätten BCG i många år och grundade Advinans tillsammans med Paolo Sodini, som är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Bakom sig har den nya uppstickaren dessutom starka finansiärer. Nyligen fick bolaget in 25 miljoner kronor i en nyemission, till en värdering på ungefär 75 miljoner kronor. Vilka som investerar vill Fredrik Burling inte kommentera utöver att riskkapitalbolaget Segulah venture är en av dem.

“Vi har hållit på i 1,5 år nu så kassan behöver fyllas på igen. Det är fortsatt IT-utveckling och driften nu under uppbyggnadsfasen pengarna ska användas till och även viss marknadsföring. Det krävs mycket volym för att vi ska börja tjäna pengar”, säger han.

I dagsläget har bolaget flera olika sätt att ta betalt. Det handlar bland annat om avgifter baserat på hur mycket man sparar, fasta månadskostnader och att man tar en del av premien från riskförsäkringar.

Eftersom bolaget nästan bara har fasta kostnader betyder det alltså att man måste nå ett visst antal kunder innan det finns någon lönsamhet att tala om. Exakt var den punkten ligger går dock inte att ge något entydigt svar på.

"Det beror på vilken affärsmix vi får men generellt kan man säga att gränsen går någonstans vid 10 miljarder kronor i förvaltat kapital. Vi ser dock en tillgänglig marknad på minst 1000 miljarder i flyttbart kapital och ett årligt premieflöde på cirka 100 miljarder kronor. Vi är bättre, billigare och enklare än våra konkurrenter. Vi är redan i mycket positiva diskussioner med stora kunder så vi har stor tillförsikt till att snabbt kunna bygga en bas. Sen tar det tid att etablera en position i en trögrörlig marknad - det är vi införstådda med", säger Fredrik Burling.

Läs mer