Jonny Sandberg döms för insiderbrott i Raybased

Breakit - Jonny Sandberg döms för insiderbrott i Raybased

Bolagets forne styrelseordförande döms. Foto: Istock samt Anders Wiklund/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Styrelseordföranden köpte tusentals aktier dagen innan ett viktigt pressmeddelande skulle skickas ut. Nu döms han för insiderbrott, kan Breakit avslöja.

Det svenska techbolaget Raybased jobbar med teknik för smarta fastigheter. Konkret handlar det om att kunna styra, övervaka och optimera saker som värme och ventilation i fastigheter. Allt för att spara energi och pengar.

Än så länge har bolaget dock inte fått något genombrott, utan har varit beroende av externt kapital för att hålla sig flytande. Det är pengar som har plockats in via nyemissioner riktade till allmänheten. 

De första sex månaderna i år omsatte Raybased 706.000 kronor, med en förlust på 4,9 miljoner kronor.

Nu döms Jonny Sandberg, tidigare styrelseordförande och medgrundare av Raybased, för insiderbrott. Domen föll igår, tisdag, i Stockholms tingsrätt.

”Då gärningen inte kan bedömas som ringa ska Jonny Sandberg dömas för insiderbrott enligt åtalet”, står det i domen som Breakit har tagit del av.

Påföljden blir 60 dagsböter, på sammanlagt 54.000 kronor. Bakgrunden till insiderbrottet finns att hitta i ett pressmeddelande.

Raybased noterades på Aktietorget i januari 2016. I samma veva tecknades ett avtal med hyresvärden Plusfastigheter. Det innebar två saker. Dels att Raybased fick tillgång till nya lokaler, dels att bolaget fick en hyresrabatt för att installera sitt eget system i dessa lokaler. Systemet skulle exempelvis kunna användas för demonstrationer. 

På ett styrelsemöte den 20:e januari 2016 beslutades att ett pressmeddelande skulle skickas ut om saken. De följande dagarna, den 21:a och 22:a januari, köpte Jonny Sandberg på sig 7.200 aktier i det egna bolaget. Han är en av bolagets grundare och var vid tidpunkten styrelseordförande. 

Efter dessa köp skickade Raybased ut sitt pressmeddelande. Där uppgavs att bolaget tecknat ett kommersiellt avtal med en Plusfastigheter gällande en pilotinstallation av Raybaseds system. Det uppgavs också att avtalet gav möjligheter till fler intressanta projekt.

De följande dagarna steg Raybaseds aktie från 15 kronor till en toppnotering på 26 kronor.

Jonny Sandberg menar enligt domen att han inte kände till att pressmeddelandet skulle formuleras på det sättet – och att pressmeddelandet dessutom var helt felaktigt.

Versionen som Jonny Sandberg har gett inför rätten handlar om att pressmeddelandet skulle handla om att Raybased skulle flytta till nya lokaler, något som i sig inte skulle utgöra insiderinformation.

I domen sågar dock tingsrätten den förklaringen.

”Oavsett hur han själv må ha värderat uppgifterna i pressmeddelandet om att ett kommersiellt avtal med fastighetsägaren Plusfastigheter gällande en pilotinstallation av Raybaseds system ingåtts måste han rimligen ha insett att det handlade om sådan specifik information som när den offentliggjordes kunde förväntas ha en väsentlig inverkan på priset på aktien i Raybased”, heter det i domen. 

Breakit söker Jonny Sandberg samt hans advokat för en kommentar. Domen kan överklagas till och med den 19 september. Jonny Sandberg lämnade Raybaseds styrelse tidigare i höst, på grund av brottsutredningen kring insiderbrottet. 

Läs fler artiklar
LÄS MER