Robothänder med sugproppar – så kan din matkasse packas i framtiden

e-handel Mat på nätet Matkassar
Robothänder med sugproppar – så kan din matkasse packas i framtiden

Istockphotos + skärmdump från Youtube

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Allt fler e-handlare satsar på robotlager. Men hur funkar det egentligen när en robot ska packa din mat?

Att Ica vill bygga ett robotlager är egentligen inte så värst konstigt. En robot behöver ju varken lön, fikaraster, lunchpauser eller springa på toaletten. Dessutom är den aldrig sjukskriven och behöver inte hasta iväg till förskolan för att plocka upp sjuka barn. 

Det är några av skälen till att allt fler e-handlare satsar på robotlager. 

Men det finns samtidigt utmaningar. En robot kan relativt lätt flytta runt lådor som är av liknande storlek. Men när det gäller matvaror är det av naturliga skäl svårare. Skillnaden mellan en skokartong och en avokado är minst sagt stor. 

Därför packas idag de svenska matkassarna för hand av riktiga människor.

Men det kan det bli ändring på i framtiden. I ett sex sekunder långt klipp på Youtube visar Ocado, som nu arbetar tillsammans med Ica, upp sin nya packningsrobot. På filmen ses en robotarm lyfta upp ett paket, inte med en gripklo utan med en sugpropp. Lugnt och stilla lägger den ner paketet i den väntande kundkorgen som står på ett rullande band. 

Det ser enkelt ut men i själva verket är tekniken komplicerad. Roboten som robotarmen tillhör beräknar först vilket sätt som är bästa för att plocka upp varan. Små sensorer känner sedan av så att varan inte går sönder när den läggs ner i kundkorgen.

Ocado har ungefär 50.000 artiklar som de levererar i över 260.000 ordrar i veckan. Det brittiska bolaget har en kapacitet att skicka nästan 375.000 leveranser per vecka från sitt högautomatiserade centrallager i London.

Ocado, som är noterat i London, har ett marknadsvärde kring 1,5 miljarder pund, motsvarande 16 miljarder kronor.

via GIPHY

 

Läs fler artiklar
LÄS MER