Grönsaksodling tar form under jorden – i centrala Stockholm

Breakit - Grönsaksodling tar form under jorden – i centrala Stockholm

DN-skrapans källare intas av gröna växter. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

På vintern ställer många svenskar ner sina pelargoner i källaren. Men Plantagon tar nu detta till en ny nivå.
Nu startar bolaget en jättelik anläggning för odling – i DN-husets källare på Kungsholmen i Stockholm.

För inte allt för länge sedan stod det kilometervis med tidningar i lokalerna under DN-huset på Kungsholmen i Stockholm. Men precis som allt annat håller  tidningsarkiven på att digitaliseras och de stora öde källarlokalerna kommer nu att få helt andra användningsområden.

I februari drar de nämligen igång sin första stora underjordiska odlingsanläggning i Stockholmsområdet. Nere i källaren ska det odlas både basilika och kål som sedan ska kunna säljas i närområdet.

"Vi minskar kostnader och miljöbelastning genom att eliminera transporter och leverera direkt till konsumenter och butiker i Stockholm", säger Owe Pettersson, vd för Plantagon International som är bolaget bakom satsningen.

Anläggningen på Kungsholmen är på 700 kvadratmeter och när den är i full drift ska den kunna producera 30 ton bladgrönsaker varje år. Det är mer än en miljon påsar basilika. 70 procent av ytan kommer att användas till att odla bladkryddor på och resten till att odla olika kål- och salladssorter.

Och det här är som sagt bara början. Plantagons mål är att till slut ha tio anläggningar i gång.

"Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018", säger Owe Pettersson.

Odlingen i det gamla tidningsarkivet sker helt utan kemiska bekämpningsmedel och faktiskt även utan jord. Odlingssystemet ska enligt bolaget spara 99 procent av vattenförbrukningen jämför med vanlig odling. 

Överskottsenergin kommer sedan att användas till att värma upp kontoren ovanför. 

Plantagon International är till 80 procent ägt av amerikanska Onondaga Nation. Plantagon International omsatte förra året en halv miljon kronor, med ett förlustresultat på 10,6 miljoner kronor.

Plantagon är inte det enda bolaget i Sverige som vill använda gamla lokaler och källare för odling.

Läs fler artiklar
LÄS MER