Ödesdag för Uber – på tisdag kan bolagets framtid avgöras

Taxi
Ödesdag för Uber – på tisdag kan bolagets framtid avgöras

Dara Khosrowshahi, vd på Uber. Foto: Paul Sakuma/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ett av världens mest hajpade techbolag kan tvingas sänka värderingen med 166 miljarder kronor. Men kommer ägarna gå med på det?

Skandalerna har avlöst varandra på Uber det senaste året. Bland annat har avslöjandet av en omfattande sexism på bolaget lett till att vd:n Travis Kalanick, tillsammans med en rad andra chefer, fått lämna bolaget.

Samtidigt är bolaget i behov av ny finansiering för att kunna fortsätta växa. Med kombinationen av turbulens och kapitalbehov kommer bolaget imorgon att få ett officiellt erbjudande från riskkapitalgiganten Softbank, skriver sajten Recode.

Om dealen inte går igenom innebär det en rad nya frågetecken för Uber. Hur ska man lyckas förändra hur bolaget styrs, och kan man växa lika snabbt utan mer kapital?

Men det finns en rad hinder för Uber att ta sig över. Softbank kommer endast att genomföra investeringen om man får minst 14 procent av bolaget.

Samtidigt kräver Softbank en värdering på 48 miljarder dollar. Det motsvarar drygt 415 miljarder kronor.

Det kan låta som en sinnessjukt hög värdering för taxiappen men för ägarna kan det vara precis tvärt om. Uber har nämligen tidigare värderats till hela 68 miljarder dollar. Det innebär alltså att Softbank vill kapa värderingen med 30 procent. Eller 20 miljarder dollar, motsvarande 166 miljarder kronor. 

Efter att Softbank presenterat budet kommer aktieägarna i Uber att ha 20 arbetsdagar på sig att acceptera det, enligt uppgift. Det skriver Wall Street Journal. Källor tillade att Softbank-konsortiet kan komma att höja budet om man inte når gränsnivån på 14 procent i Uber.

Aktierna som Softbank vill köpa är dock inte nyemitterade utan existerande som är i händerna på Ubers anställda och befintliga investerare. Investeringen löser med andra ord inte Ubers behov av nytt kapital. 

Uber planerar en börsnotering 2019, vilket gör att flera delägare kan se det som ofördelaktigt att sälja sin del nu. Kanske kan man istället sälja på den högra värderingen om bara två år om man håller huvudet kallt.

Recode frågar sig samtidigt om Softbank inte kan kräva en “hackerrabatt” på sin investering. Nyligen avslöjades nämligen att användaruppgifter från 57 miljoner konton läckt ut från Uber och att företaget hållit det hemligt för allmänheten i över ett år.

Om bolagets nya vd Dara Khosrowshahi kan lyckas dra hem affären återstår att se. Om inte kan det innebära nya problem för taxijätten.

Läs fler artiklar
LÄS MER