Klarna har tagit ett nytt obligationslån – på 2 miljarder kronor

Breakit - Klarna har tagit ett nytt obligationslån – på 2 miljarder kronor

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Reporter

Betalbolaget lånar för att kunna fortsätta växa.

På måndagen kunde vi på Breakit rapportera att Klarna släppt siffror för det tredje kvartalet i år. Vinstmaskinen fortsätter att tugga på och i år blir sannolikt första året bolaget passerar 4 miljarder kronor i omsättning.

Men det fanns en annan intressant detalj i bolagets rapport.

Klarna har under det tredje kvartalet tagit ett nytt obligationslån på 2 miljarder kronor.

“Vi är jätteglada över den stora efterfrågan bland nordiska investerare för vårt obligationslån. Det var kraftigt övertecknat. Det här är en del av Klarnas pågående strategi för att introducera nya finansieringsinstrument”, skriver bolagets presstalesperson Aoife Houlihan, i ett mejl till Breakit.

Pengarna i obligationslånet innebär däremot inte att bolaget har 2 miljarder kronor i kassan, fria att göra vad de vill med. Eftersom det föreligger kapitalkrav på banker är lånet en förutsättning för att bolaget ska kunna utöka transaktionskapaciteten, det vill säga ta emot fler betalningar och utöka den totala summan man lånar ut till konsumenter och handlare.

Utan att stärka balansräkningen med det nya lånet hade bolaget inte kunnat växa lika snabbt.

Vilka som har investerat i obligationslånet vill bolaget inte uttala sig om, förutom att det handlar om nordiska institutionella investerare.

Lånet ges ut till en ränta om 3 månader Stibor + 1,45 procent. Stibor är kort förklarat räntan till vilken de svenska storbankerna är villiga att låna ut pengar till varandra. Enligt Nasdaq OMX ligger Stibor-räntan nu på -0,635 procent, vilket ger Klarna en aktuell ränta på 0,815 procent.

Breakits reporter Erik Wisterberg har bidragit till den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER