Sök

Är Mathem viktigare för Sverige än Mojang och andra techbolag?

MathemApotea

Apoteas lager i Morgongåva. Foto: Lars Pehrson/SVD/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Morgongåva och Orrefors har något gemensamt förutom att vara småorter i Sverige. Här ligger nämligen stora e-handelslager som bidrar till att lösa ett stort samhällsproblem – arbetslöshet bland unga.

Många hoppas att den snabbväxande IT-sektorn med omtalade företag som Spotify, King, Truecaller och Izettle ska vara jobbens frälsare. Men hur många (och vilka) jobb skapar egentligen den hyllade bransch som vi på Breakit bevakar?

Dagens industri publicerade tidigare i år en jämförelse som visar att internetföretagen värderas väldigt högt jämfört med stora traditionella börsbolag - men har betydligt färre anställda. Dessutom är nära hälften av jobben på techbolagen förlagda i andra länder.

Utan att förringa betydelsen av techbolag, startups och innovation, så får man konstatera att det den sortens företag skapar färre jobb än många kanske tror.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla inte vill vidareutbilda sig till exempelvis ingenjörer och programmerare och bo i storstadsregioner.

Sveriges glesbygd blir allt glesare och de som väljer att bo kvar får allt svårare att hitta jobb.

Ur den synvinkeln skulle man kunna hävda att de e-handelsbolag som vi bevakar, är viktigare - eller åtminstone lika viktiga - för Sverige. Håller man inte med så är det i alla fall värt att reflektera över hur många och vilken typ av jobb som växer fram i e-handels spår. Tittar man på Mathem, Apotea och Royal Design så anställer de tillsammans runt 850 personer runtom i Sverige.

“Vi har 700 anställda och 650 av de jobben kräver inte någon speciell utbildning. Man kan också jämföra oss med en vanlig butik som går åt andra hållet med självscanning och därmed färre arbetstillfällen”, säger Tomas Kull, vd och grundare för Mathem.

Självklart tycker han att hans eget företag gör gott.

Men Tomas Kull har absolut en poäng. Förutom att leverera varor till dörren så bidrar Mathem till att sätta många människor i arbete.

“Många ungdomar tar sitt första jobb hos oss innan de går vidare någon annanstans eller väljer att studera”, säger han.

Mathem växer snabbt och tog nyligen in 207 miljoner kronor i riskkapital från Anders Holch Povlsen - en av Danmarks mest framgångsrika e-handelsinvesterare. Lagren ligger i Bromma och Mölndal medan omlastningscentralerna är placerade i Helsingborg och Malmö.

Ett av Sveriges kluster för e-handel ligger i tätorten Morgongåva, mellan Sala och Uppsala.  Här äger finansmannen Anders Wall en stor företagspark som består av 33.000 kvadratmeter yta för kontor, handel, lager och distribution.

Entreprenören Pär Svärdson har hyrt lageryta här ute ända sedan han grundade nätbokhandeln Adlibris, som nu ägs av Bonnier. 2011 tog Svärdson över Familjeapoteket, döpte om det till Apotea och gjorde om det till ett fullskaligt apotek på nätet. I dag jobbar ett 70-tal av hans anställda på lagret i Morgongåva.  

“Hyresmodellen har varit oerhört flexibel. Jag har en känsla av att det är hans (Anders Wall) sätt att ge tillbaka till bygden. Framgången för företagsparken är hur många bilar som står på parkeringen, hur många ungdomar har ett arbete. Det har ju gått oerhört bra med tanke på att Adlibris och Apotea är kommunens största arbetsgivare”, sa Pär Svärdson när jag träffade honom i maj.

I augusti för två år sedan släcktes den enorma ugnen på glasbruket i Orrefors. Det klassiska glasbruket lades ned för gott och mängder av medarbetare förlorade sina jobb.

Nu har Royal Design som säljer inredningsprodukter på nätet blivit ortens största arbetsgivare och flyttat in i de anrika lokalerna. Tillväxten har varit kraftig de senaste åren och i år väntas omsättningen hamna på runt 480 miljoner kronor.

“Vi anställer väldigt många ungdomar och i glesbygden finns det mycket duktig personal som är väldigt lojal och stannar kvar länge i bolaget. Det handlar främst om paketering, leveransmottagning och framplockning av ordrar”, säger Andreas Ekberg, som var med och grundade Royal Design.

På lagret i Orrefors jobbar 50 personer och i Borås sysselsätter företaget nio personer. Från den 1 september kommer dock all lagerverksamhet att ske i Småland.

“Det är bra för vi har kunnat anställa många som tidigare jobbade inom glasindustrin”, säger Andreas Ekberg.

Enligt statistik från SCB fanns det i maj cirka 155.000 arbetslösa personer mellan 15 och 24 år i Sverige. Det är nog bra att komma ihåg att långt ifrån alla kan jobba inom Spotify och King. Det finns många olika sorters bolag som bidrar till jobb i Sverige och de bör också lyftas fram som en jobbskapare.

Läs mer