Titta! Snart rullar självkörande bilar i Sverige

Volvo Självkörande bilar
Titta! Snart rullar självkörande bilar i Sverige

Catharina Elmsäter-Svärd är styrelseordförande i Drive Sweden. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT samt pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

Här drar försöken med självkörande fordon igång redan om några veckor.

I USA pågår sedan något år tillbaka en rad tester med självkörande bilar. Och nu är det dags även i Sverige.

”En viktig sak för att skapa acceptans för den här teknologin är att låta folk prova på det. Därför har vi nu inom Drive Sweden dragit igång ett antal stora projekt. Vi kommer med början om några veckor visa upp självkörande fordon i olika pilotförsök i Stockholm och Göteborg. Många svenska invånare kommer få ta del av detta”, säger Jan Hellåker, programchef för Drive Sweden, till Ekot.

Drive Sweden finansieras bland annat av Vinnova, och är ett så kallat strategiskt innovationsprogram.

Konkret handlar testet till en början om en självkörande minibusslinje i Stockholmsförorten Kista, ett försök som senare ska utökas till Barkaby .

”Inom ett halvår kommer vi att ha försök i både Kista, Barkarby och på olika håll i Göteborgsområdet. Kanske dessutom på några andra ställen runt om i landet”, säger Jan Hellåker till Ekot.

I december ska också självkörande bilar i projektet "Drive Me" att börja köras av vanliga bilförare. Volvo står för bilarna, som ska vara självkörande på vissa sträckor i Göteborg.

”Det är utan jämförelse det mest ambitiösa projektet vad gäller autonom körning i världen idag. Vi kommer att ha världens ögon riktade mot oss”, säger Jan Hellåker.

Volvo tycks verkligen ta position i racet om autonoma bilar. Nyligen kom nyheten att bolaget ska leverera uppemot 24.000 specialbyggda XC90 till Uber.

Läs fler artiklar
LÄS MER