Köpa bolag? Så undviker du att göra en katastrofaffär

Breakit - Köpa bolag? Så undviker du att göra en katastrofaffär

Foto: rawpixel.com/Unsplash

Funderar du på att köpa upp en konkurrent? Eller skippa processen med att dra igång eget? SEB:s expert på företagsrådgivning berättar här om vad du bör tänka på innan du slår till.

En vanlig orsak till att köpa ett bolag är att man vill ta del av en befintlig kundkrets, en försäljning som är igång, färdiga produktionsprocesser, leverantörsavtal och bra medarbetare. Och på så sätt spara tid och begränsa vissa risker. Men det krävs ofta hårt arbete för att göra ett lyckat företagsköp. Axeline Wirf är företagsrådgivare på SEB och går här igenom hur man bör agera.

”Sätt en målbild först. Bestäm dig för vilken verksamhet du vill driva – med vilken typ av medarbetare, kunder, produkter/tjänster och marknader. Bilden justeras naturligtvis sedan utifrån vad du hittar”, säger hon och rekommenderar att du därefter börjar leta på exempelvis Länia, Bolagsplatsen, företagsförmedlare, redovisnings- och advokatbyråer.

”Sprid att du är köpintresserad och titta runt ordentligt. Lås dig inte för tidigt vid ett bolag eller en säljare, kontakta även bolag vars företagare kanske inte ens tänkt på att sälja”, säger Axeline Wirf.

När du hittat ett intressant bolag bör du först klura på om du vill köpa hela eller delar av det. Innan du kontaktar ägaren ska du läsa in dig grundligt på bolaget, via dess hemsida och Allabolag.se eller liknande sajter. Det är viktigt att ha en känsla för bolagets nuvarande situation innan ni träffas.

Värderingen – dags att ringa proffsen

Att sätta ett rättvisande värde på ett bolag är en utmaning. Om säljaren har anlitat en mäklare är troligen en företagsvärdering gjord, men som potentiell köpare behöver du få en ‘second opinion’.

”En företagsvärdering kan du få genom exempelvis en corporate finance-byrå, revisionsbyrå eller din bankrådgivare. Statligt finansierade organisationer som Almi har också en god kompetens. Det kan vara mycket information som ligger till grund för en god värdering. Olika delar av företaget värderas också olika beroende på typ av verksamhet. Avkastningsvärdering eller substansvärdering, eller både och?”, säger Axeline Wirf.

Inte helt oväntat är det olika syn på priset som gör att många bolagsaffärer går om intet.

”Det är verkligen en förhandlingsfråga. Oftast är bolaget inte värt så mycket som säljaren tycker. Som köpare behöver du begripa siffrorna och räkna på olika scenarion. Hur stor del av kunderna försvinner med nuvarande ägare? Hur mycket behöver du omsätta för att klara normala kostnader i verksamheten? Hur mycket måste du i så fall investera för att hålla den omsättningen? Det finns en mängd frågor att gå igenom innan du kan formulera ett rimligt bud.”

Om ni går vidare med processen är nästa steg ofta att du som köpare skriver på ett ‘Letter of Intent’, en avsiktsförklaring mellan dig och säljaren om affär. Då får du som köpare tid att gå igenom bolaget i detalj och göra en så kallad ‘due dilligence’. I samband med ett ‘Letter of Intent’ betalar du också oftast en handpenning”, säger Axeline Wirf.

Bolagsgranskningen – skippa expertisen på egen risk

I det här läget måste du ta in experter, annars kanske du missar något viktigt varpå företagsköpet riskerar att bli en riktigt dålig affär. För det är en lång lista på saker som måste granskas:

”Tillgångar, avtal – kring anställda, leverantörer och kunder – tillstånd, patent, tvister, försäkringsansvarsfrågor, skatteläget, anställda, know how, produkter, kunder, konkurrensläge, företagskultur, processer, it, varulager med mera. Gå igenom alla frågor strukturerat. Om det är möjligt, försök också att träffa anställda, kunder och leverantörer så tidigt i processen som möjligt”, säger Axeline Wirf.

Går du vidare är det snart kontraktsläge. Även där är rekommendationen att inte gå igenom det på egen hand.

”Här måste du återigen ta hjälp av experter med att granska och eventuellt justera köpeavtalet”, avslutar Axeline Wirf.

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:

Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER