Sök

Google köpte techbolaget Limes Audio från Umeå – så hög var prislappen

Limes AudioGoogle

Fredric Lindström, grundare Limes Audio, och bolagets tidigare vd Sandra Finér.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Techjätten betalade storkovan för det förlusttyngda ljudbolaget.

På trettondagsafton, den 5 januari, publicerade Serge Lachapelle – chef för en del av utvecklarna på Googles Stockholmskontor – ett blogginlägg.

”I dag tillkännager vi stolt uppköpet av Limes Audio. Teamet på Limes Audio bygger teknik som gör att röstkommunikationssystem låter bättre, så att du kan höra personer du pratar med”, skrev han.

Därmed var Googles köp av det lilla teknikbolaget från Umeå offentligt. Limes Audio hade fram till den dagen varit ett nästan helt okänt bolag men nu satte den amerikanska techjätten bolaget på kartan. Inte bara här i Sverige utan också internationellt.

Historien om Limes Audio började 2007 när Fredric Lindström och Christian Schüldt båda jobbade vid Blekinge Tekniska Högskola, där de forskade kring signalprocesser. Tillsammans bestämde de sig att förpassa ekon, brus och burkigt ljud i röstsamtal av alla de slag till historien. Det blev starten för Limes Audios resa.

Undan för undan har bolagets teknik vunnit mark och den kan användas i allt från konferensanläggningar till elektronikprodukter och videokonferenser.

Affären blev alltså klar redan i början av januari men hur mycket Google betalade i köpet har varit okänt – ända fram tills nu. För i en fotnot i årsredovisningen hos en av Limes Audios tidigare ägare ges svart på vitt.

Det är Umeå-entreprenören Krister Olssons investmentbolag Fort Knox Förvaring där Breakit hittar uppgifterna. Under rubriken “Händelser efter räkenskapsårets utgång” framgår att bolaget fått 19,6 miljoner kronor för sina 14 procent av Limes Audio.

Det innebär att Google, som gjorde affären genom sitt ägarbolag Google Ireland Holdings, gav totalt 140 miljoner kronor för Limes Audio. Inte illa betalt för ett bolag som förra året gjorde en förlust på 6,1 miljoner kronor och där omsättningen faktiskt minskade något jämfört med 2015 och hamnade på 14,5 miljoner kronor.

Förklaringen till att Google ändå är villiga att betala så mycket för bolaget är att man vill komma åt den unika teknik som Limes Audio arbetat fram. Och det kan till och med vara så att Google betalar ännu mer för Limes Audio i slutändan. I årsredovisningen för Fort Knox Förvaring framgår inte om parterna avtalat om någon så kallad tilläggsköpeskilling. En sådan är relativt vanlig vid den här typen av affärer och innebär att säljarna får mer betalt om bolaget lyckas infria olika finansiella mål på några års sikt.

Förutom familjen Olsson var också medgrundaren Fredric Lindström (34 procent) och de två statliga riskkapitalbolagen Inlandsinnovation (35 procent) och Almi Invest (10 procent) stora säljare i affären.

Läs mer