Sök

Techelitens egen VIP-fest Symposium är en usel affär

Symposium

Symposiums Natalia Brzezinski och Spotifys Daniel Ek. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Spotify

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Symposium Stockholm, som skapades av Spotify-grundaren Daniel Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri, gör återigen en tung förlust.
Den färska årsredovisningen visar även att det var Pournouris bolag som köpte Spotifys andelar i Symposium.

För en månad gick Symposium stapeln i Stockholm.

Den tillhörande konferensen Brilliant Minds är landets mest exklusiva techevent. Och alla var där. Alla!

I år föreläste bland annat världsstjärnan Pharrell Williams och Twitter-grundaren Evan Williams för en utvald skara bestående av gräddan från musik- och entreprenörsvärlden.

Men bakom den skinande ytan är det inte fullt lika flärdfullt.

Den färska årsredovisningen visar visserligen att Symposium Stockholm, som rattas av vd:n Natalia Brzezinski, ökade omsättningen till 3,7 miljoner kronor under förra året. Det kan jämföra med omsättningen på 1,1 miljoner kronor 2015, för det räkenskapsår som varade från mars till december det året.

Men förlusterna håller i sig. Eventbolaget redovisar ett resultat på minus 12,4 miljoner kronor för 2016. Året innan landade resultatet på minus 9,2 miljoner kronor.

Symposium brukar beskrivas som en satsning grundad av Ash Pounori och Daniel Ek. Men det var i själva verket varit Spotify som ägde halva Symposium – och i december förra året gjorde musikbolaget sig av med ägandet.

I årsredovisningen framgår det att Spotify sålt sina andelar till DSJ Media, ett företag som drivs av Symposiums andra medgrundare Ash Pournouri.

Ash Pournouri har tidigare uppgett till Breakit att det aldrig varit meningen att Spotify skulle ha ägarandelar. 

"Vi vill att Symposium ska leva sitt eget liv och det var för tillfället en teknisk lösning för att komma igång på enklast sätt mellan oss", sa han i juni.  

Ash Pournouri kommenterade då inte huruvida Daniel Ek stannade i bolaget.

“Inget har ändrats i premisser eller engagemang från varken mig eller Daniel".

Läs mer