Sök

Rekrytering: Locka tech-talanger med nytt genialt knep

Tretti.seRekrytering
Rekrytering: Locka tech-talanger med nytt genialt knep

Rekrytering – knepet som hjälper dig. Björn Fant. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Svårt att hitta rätt personer till din startup? Trettis utvecklingschef Björn Fant har knäckt nöten åt dig – med ett enkelt knep för din rekrytering.

Att lyckas med sin rekrytering och hitta rätt personer till sin satsning kan sannerligen vara ett gissel. Det vet Björn Fant som är utvecklingschef hos e-handelsbolaget Tretti som säljer vitvaror.

Det var i våras som Whiteaway, bolaget bakom Tretti, sökte efter utvecklare. Men det gick trögt, och efter att ha provat klassiska vägar som annonser, nätverk och rekryterare lyckades Björn Fant knäcka nöten. 

”Efter en hel del försök och misslyckanden fick jag ett genombrott i rekryteringen genom en enkel taktik. Det är dags att jag delar med mig”, skrev han i sin blogg under rubriken "Mitt bästa tips för att hitta bra tech-talang". 

Björn Fant berättar inledningsvis att vissa rekryterare hittade några personer att signa, men smakar det så kostar det och rekryterare är inte gratis. Jobbannonserna ledde i sin tur till svar men var tidskrävande att gå igenom och ledde inte in i mål. Den speciella hemsidan de satt upp resulterade i delningar på LinkedIn – men få svar. 

”Jag antar att folk inte är så sugna på att skicka sina vänner till ett företag de vet väldigt lite om. Vi måste fixa det”, skrev Björn Fant i bloggen.

Genombrottet kom när han postade ett inlägg i gruppen “Jobs for code monkeys", alltså jobb för kodapor. 

Här berättade han kort om det tilltänkta projektet och efterlyste skarpa hjärnor. Snart började människor att dela, tipsa och kontakta Björn Fant över Facebook. 

 

Björn Fant konstaterar i efterhand att utvecklare gillar utmaningar och att det gynnade sig att berätta om projektet.

"Folk som vet vad jag pratar om har en klar uppfattning om det är exalterade eller inte. Dom som inte förstår bryr sig inte om att kontakta mig. Jag får bara de bästa och mest relevanta kandidaterna". 

Björn Fant konstaterar att vi lägger mycket energi på detaljer och krav i jobbannonser med fina företagsbeskrivningar. Han menar inte att det är något fel i det – men det kanske inte behöver vara det första steget. 

"För att sammanfatta. Tänk efter ordentligt över dina behov, posta i en informell eller formell kanal och träffa fantastiska människor". 

Läs mer