Sök

Så går det för Jacob de Geers Izettle – mångmiljonförlusterna minskar

IzettleBetalningar

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Izettles pinfärska årsredovisning avslöjar stark tillväxt. Bolaget lyckas även minska förlusterna, men är fortfarande långt från lönsamhet.

Izettle började som ett sätt att emot kortbetalningar med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta. På så sätt öppnade den svenska startupen upp en marknad som tidigare kontrollerats av internationella finansjättar – och många småbutiker kunde börja ta kort.

Med grundarnas egna ord vill man ”demokratisera kortbetalningarna".

Att bolag som Izettle och Square – den amerikanska konkurrenten – förändrat marknaden råder det knappast några tvivel om.

Men Izettle har hela tiden varit beroende av externt kapital för att kunna fortsätta att expandera. 2015 gjorde företaget en förlust på hela 295 miljoner kronor. Detta samtidigt som omsättningen stannade på 346 miljoner.

"Det är inga förvånande siffror eftersom vi har investerat kraftigt i tillväxt”, sa grundaren Jacob De Geer då till Breakit.

Breakit kan i dag berätta att Izettle lyckats pressa ned förlusten under 2016. Detta enligt det bokslut som bolaget i dagarna skickar in till Bolagsverket.

”Förra året var ett bra år för oss, då intäkterna ökade dubbelt så snabbt som kostnaderna för andra året i rad”, säger Izettles vd Jacob de Geer.

Under 2016 omsatte Izettle 643 miljoner kronor, vilket är en ökning med 60 procent jämfört med föregående år.

Samtidigt minskade förlusten till 228 miljoner kronor.

”Vårt fokus för 2016 var stark tillväxt, att bredda vår produktportfölj och investera i kundanskaffning, vilket vi gjort. Jag är stolt att kunna visa så starka bevis på skalbarhet i vår affärsmodell", säger Jacob de Geer.

Hösten 2016 köpte Izettle den brittiska kassautmanaren Intelligent Pos. Några månader senare lånade bolaget nära en halv miljard kronor. Pengar som i sin tur ska finansiera tjänsten Izettle advance, ett slags lån som Izettles kunder kan ta baserat på förväntad omsättning. Sammantaget har Izettle tagit in omkring 2 miljarder kronor i extern finansiering.

Sannolikt vill en del av de tidiga investerarna, som gick in i Izettle när det var ett litet bolag, få tillbaka sina pengar med avkastning inom ett par år. Den senast kända värderingen av Izettle ligger på 4,2 miljarder kronor. Breakit har tidigare berättat om att Izettle överväger en börsintroduktion.

Nu bekräftar Izettle att detta är "huvudspåret" för bolaget. 

”Vi fortsätter att fokusera på att bygga ett företag i världsklass och rustar företaget för en potentiell börsnotering”, säger Jacob de Geer.

Vid utgången av 2016 ägde grundarna Magnus Nilsson och Jacob de Geer 8,7 respektive 8,6 procent av Izettle. Dessa poster är enligt den senast kända värderingen värda drygt 360 miljoner kronor styck.

Izettle planerar nu att fortsätta expandera, bland annat via större kontor i England. Man ska även fortsätta att satsa hårt på produktutveckling och marknadsföring.

”Sammantaget innebär det att kostnaderna förväntas öka under det kommande året men likväl en förbättrad lönsamhet under 2017 jämfört med 2016”, skriver Izettle i sin årsredovisning.

Fotnot: Izettle har justerat upp både omsättning och kostnader för 2015 med 53,5 miljoner. Pengar som tidigare redovisats i Izettles dotterbolag i Brasilien.

Läs mer