Sök

De tar 100 entreprenörer till Almedalen: "Vår tids nya opinionsbildare"

Serendipity ChallengeStartups

Camilla Wallin och Saeid Esmaeilzadeh.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Entreprenörstävlingen Serendipity Challenge har i år tagit med sig över 100 startup-entreprenörer till Almedalen.
"Entreprenörerna är vår tids nya opinionsbildare", säger Camilla Wallin från tävlingsledningen.

Almedalsveckan är i full gång och utöver politikerna har det i år samlats en rad spännande startups och entreprenörer här i Visby. Breakits seminarium och panelsamtal under tisdagen och onsdagen gästas exempelvis av kända entreprenörsnamn som Niklas Adalberth, Peter Carlsson, Isabella Löwengrip och Fredrika Gullfot.

På plats i Visby är även Serendipity Challenge – en entreprenörstävling där 50 nordiska bolag slåss om titlar som "årets startupbolag" och "årets tillväxtbolag". 

"Vi tar nära 100 superentreprenörer till Almedalen och totalt är vi 130 personer", berättar Camilla Wallin från tävlingsledningen bakom Serendipity Challenge.

Det är bolaget Serendipity och Industrin tar matchen, med partners, som står bakom tävlingen. Målet är att ge företagen en arena att synas på, där de knyts ihop med storindustrin.

Kravet för att tävla är att kunna visa upp en unik affärsidé eller innovation som är skalbar och kommersiellt gångbar på den globala marknaden.

"De som har kommit med har på något sätt blivit verifierade i något steg, som en produkt på marknaden, investerare eller att man kommit långt i kliniska tester, förklarar Camilla Wallin.

I år har många av de tävlande bidragen byggt sin affärsidé på AI, artificiell intelligens.

Bland de tävlande återfinns företag inom allt från fintech till e-handel och hälsa. Exempelvis Isabella Löwengrips snabbväxande sköhetsbolag "Löwengrip Care & Colour", hälsobolaget 1928 Diagnostics och hästsport-appen Equilab. 

Satsningen är inne på sitt fjärde år, och för två år sedan flyttade man den från entreprenörsveckan i Båstad till Almedalen.

"Entreprenörerna är vår tids nya opinionsbildare, och det här är helt rätt arena för dem", förklarar Camilla Wallin.

Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh, som också är på plats i Visby, tycker att politiken går åt fel håll och pekar på att Sverige alltid varit framgångsrikt tack vare en stor öppenhet. Nu ser han en allt starkare polarisering i samhället.

”Ska vi klara konkurrensen i världen och bygga Sverige en hubb för entreprenörskap och nya ideér måste vi se till att ha en öppenhet för att kunna ta hit folk. Vi kommer inte klara oss med den kompetens vi har”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Camilla Wallin menar i sin tur att Sverige är en bra grogrund för innovation, men att samhället och politikerna måste ta tillvara på entreprenörerna.

"Framförallt måste vi se till att de vill stanna i Sverige. Det tycker jag att alla politiker ska ha med sig och ha som målbild. Förutsättningarna ska finnas där och vi vill inte ha en brain drain från Sverige", säger Camilla Wallin. 

Vilka bolag som tar hem kategorierna "årets startupbolag" och "årets tillväxtbolag" avgörs under tisdagen. Vinnarna tilldelas ett tillväxtpaket på 200.000 kronor samt en plats med vinnardelegationen som reser till Silicon Valley.

Läs mer