Sök

Optionsförslaget får tummen upp från EU – införs vid årsskiftet

Personaloptioner

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"Stor glädje att vi lyckats med detta".


Det är i en debattartikel i Dagens Industri som näringsminister Mikael Damberg tillsammans med sin ministerkollega Per Bolund berättar om utfallet av EU-kommissionens granskning av förlaget till ny beskattning av personaloptioner. Eftersom förslaget innebär skattelättnader på ett antal hundra miljoner kronor och därför kan betraktas som en form av statligt stöd krävs ett godkännande av EU-kommissionen.

Och ett sådant godkännande kom i veckan berättar Mikael Damberg och Per Bolund i debattartikeln.

”Nu kan vi med stor glädje konstatera att vi lyckats med detta, då kommissionen i veckan beslutade att godkänna förslaget”, skriver de.

Det innebär att lagen kan drivas igenom och börja gälla från årsskiftet. Skattelindringen innebär att en förmån av personaloption inte längre ska beskattas som inkomst av tjänst. Arbetsgivaren ska därför inte heller betala någon arbetsgivaravgift för den. istället beskattas den som inkomst av kapital när andelen i företaget säljs, skriver artikelförfattarna.

Alla bolag omfattas dock inte av den nya lagstiftningen. Bolaget får inte ha mer än 50 anställda och nettoomsättningen ska högst vara 80 miljoner kronor. Företaget får inte heller vara mer än tio år gammalt.

Tidigare har en rad större techbolag med Spotify i spetsen lobbat hårt för att även de ska kunna utnyttja lagändringen men så blir alltså inte fallet.

Läs mer