Sök

VR-bolaget Univrses ska hjälpa Volvos självkörande bilar att se bättre

UnivrsesVolvo Cars

Ricky Helgessons (t.h.) team lära Volvos bilar att känna igen sin omgivning. Foto: Karin Olander/TT samt press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Volvos dotterbolag Zenuity tar hjälp av VR-bolaget Univrses för att utveckla de självkörande bilarnas datorseende.
"Vi ska växa rejält de kommande åren", säger Ricky Helgesson, vd och grundare av Univrses.

Univrses har utvecklat en mjukvara som kan användas av mobila VR-headset så som exempelvis Samsung Gear VR. Tekniken gör det möjligt att identifiera hinder i ett rum så att den som använder ett VR-headset inte snubblar på någonting medan hen kliver omkring i den virtuella världen.

Bolaget har hittills tagit in över 12 miljoner kronor, från bland annat Vänersborgs matkung Leif Bengtsson.

Nu står det klart att  Univrses inleder ett samarbeta med tungviktarna Volvo cars och Autolivs gemensamma dotterbolag Zenuity. Ett helt team från Univrses som ska jobba med bolagets teknik för datorseende – det vill säga bilens förmåga att registrera världen runt sig.

“Det är samma kompetens och teknologi i grunden. Vi gör snabbtracking (spårning av omgivningar i realtid) för VR, AR och även självkörande bilar. Det kan till exempel handla om att göra en analys av en fotgängare. Går personen rakt fram längs vägen eller kan personen vara på väg att korsa vägen?”, säger Ricky Helgesson, vd och grundare av Univrses.

Han förklarar att hans bolag i princip enbart utgörs av doktorer inom datorseende och maskininlärning.

Vad innebär den här affären för er som bolag?

“Vi ser att det är bra för oss att bredda vår verksamhet. Det här gör att vi kan snabba på vår rekrytering och att vi får ett bevis på den fantastiska kompetens vi har. Univrses ska växa rejält de kommande åren. Vi vill bli det bolaget man söker sig till om man behöver hjälp med datorseende och AI”, säger Ricky Helgesson.

Vad konsultaffären betyder ekonomiskt för Univrses vill han inte gå in på.

Läs mer