Sök

Lendify gör ny storförlust – med fortsatt små intäkter

Lendifypeer-to-peer-lån

Lendifys team. Foto: Pressbild

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Peer to peer-lånebolaget Lendify gjorde en förlust på 36,5 miljoner kronor under perioden maj till mars, kan Breakit avslöja. "Vi vill bli som en börs för lån", säger den nytillsatte vd:n.

Storsatsningen Lendify vill utmana de traditionella bankerna med sin låneplattform, som ska ge bättre räntor till både långivare och låntagare.

Bolaget tog förra året in 70 miljoner i riskkapital från bland andra oljefamiljen Lundin och Stadiums grundare.

Nu kan Breakit avslöja färska siffror för Lendify. Enligt dokument som vi har tagit del av hade peer to peer-lånebolaget intäkter på 5,3 miljoner kronor under perioden maj 2016 till mars 2017. 

Förlusten under samma period var 36,5 miljoner.

Det innebär att bolaget har mer än tripplat intäkterna jämfört med året innan.

Samtidigt är intäkterna fortsatt mycket små om man sätter dem i relation till förlusten.

Lendify lät nyligen institutionella investerare stoppa in 200 miljoner kronor i en obligation – pengar som ska lånas ut på plattformen. Det kan ses som ett avsteg från den klassiska peer to peer-lånemodellen där privatpersoner lånar ut pengar till varandra.

Lendifys medgrundare Nicholas Sundén-Cullberg, som nyligen klev upp och tog över vd-posten, säger dock att allt går enligt ursprungsplanen.

"Vi har under året haft fortsatt fokus på att bygga processer, skaffa tillstånd, att skapa själva fundamentet för bolaget. Det tar tid att bygga ett bolag som ska utmana de traditionella finansiella systemen och bankerna", säger han.

Har ni skruvat om affärsmodellen mot professionella investerare?
“Nej, det har vi inte. Det vi har gjort är åtgärder för att möta den höga efterfrågan på lån. Det finns otroligt många låntagare som är överprissatta. Vi flyttar dem till oss så att de kan få en bättre ränta", säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Lendify-grundaren säger att utbud och efterfrågan på plattformen inte matchar varandra, eftersom det finns fler privatpersoner som vill låna än som vill låna ut. Därför behövs en kapitalboost från institutioner.

"Vi ser inte peer to peer som att det måste handla om privatpersoner som lånar ut till varandra. Peer betyder bara part, alltså lån från en part till en annan. Parterna kan vara privatpersoner, kapitalförvaltare, institutioner eller banker. Vår vision är orubbad, det vill säga att vi ska bli en börs för lån", säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Nästa steg för Lendify tror han är att få i gång andrahandshandeln med lån på plattformen, för att skapa en bättre likviditet och större intresse från investerare.

"Det blir nästa 'giant leap' för oss", säger han.

Ni gör en förlust på 36,5 miljoner. Hur mycket riskkapital har ni kvar i kassan?
“Det är helt enligt plan. Vi har gott om pengar kvar och har inga planer på att göra någon nyemission”.

Läs mer