Sök

Annonssamarbete med Unionen

Experten: 5 saker arbetsgivare behöver tänka på inför semestern

Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, guidar inför semestern.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Som arbetsgivare i en startup är du ansvarig för att dina anställda får ut sin semester. Men regelverket kan vara snårigare än du tror. Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, guidar i vad du som chef måste tänka på.

För fast anställda kan det här med semester tyckas ganska självklart. Men i en startup-värld med snabb tillväxt, internationell arbetskraft och ett starkt projektfokus gäller det att ha koll på vad som gäller. Semesterreglerna är nämligen mer komplexa än man kan tro. Här är fem saker du som chef behöver tänka på.

1. Semester är ditt ansvar

För nystartade företag som inte är anslutna till kollektivavtal kan det innebära ett plågsamt uppvaknande när de anställda redan i april börjar prata om sin månadslånga seglats i juli.

”Vi har en väldigt generös semesterlagstiftning i Sverige där ansvaret hamnar på arbetsgivaren. Så det gäller att ha bra koll på vad som förväntas av en”, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Han poängterar att det hela är en förhandling.

”Ett vanligt problem är att anställda ofta tror att de per automatik har en pott med sina 25 dagar som de bara kan plocka ut när de vill. Men det är alltid arbetsgivaren som måste lägga ut och planera semesterschemat i god tid. Därefter sker allting i samråd.”

2. Jo, det är sommaren som gäller

Ordentlig återhämtning anses kräva åtminstone fyra sammanhängande veckors semester. På grund av det svenska klimatet bestämdes det att dessa veckor ska infalla under sommaren, någon gång mellan juni och augusti. Den svenska industrisemestern var född, och även om den håller på att luckras upp lever reglerna kvar i dag.

För startupbolag som har produktlansering i augusti kan det innebära en del pusslande för att få ihop det med semesterschemat.

”Som anställd har man fortsatt rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Det är därför många bolag stänger ner hela sin verksamhet under juli, vilket innebär att de anställda inte har något val", säger Martin Wästfelt.

3. Semesterlönen ska tjänas ihop

En potentiell fallgrop för startups är frågan om den anställde har hunnit tjäna in semestern eller inte. En anställd som började 1 januari och vill ha semester i juli har enligt lagen egentligen inte tjänat in hela sin semesterlön förrän nästa år.

Martin Wästfelt menar att de flesta arbetsgivare i det fallet väljer att tillmötesgå genom att betala i förskott, och semesterlönen blir då en slags skuld för arbetstagaren.

”Som arbetsgivare kan du som princip bevilja ledigheten utan att betala ut lön, men de flesta tillämpar nog regeln om förskottssemester i det fallet. Annars kan ju arbetstagaren säga att den vill jobba hela sommaren istället, och det kanske man som arbetsgivare inte heller vill.”

4. Glöm inte semesterersättningen

För startups kan anställningar av olika anledningar behöva avslutas i förtid. Då gäller det som arbetsgivare att komma ihåg semesterersättningen som ska läggas till sista lönekuvertet. Det är en ersättning för de semesterdagar som man inte hunnit ta ut.

En person som tjänar 30 000 kr/mån och har 10 semesterdagar kvar vid avslutad anställning kan till exempel vara berättigad till cirka 16 000 kronor extra tillsammans med sista lönen.

En ytterligare aspekt att hålla koll på är att den anställde kan ha rätt att ta ut sin semester under uppsägningstiden. 

5. Kollektivavtal ger tydlighet

Martin Wästfelt menar att semester är en viktig fråga som man som arbetsgivare inte bör lämna åt slumpen.

”När vi konsulterar våra medlemmar råder vi alltid att planera i god tid, ha en öppen dialog och att påtala vikten för arbetsgivaren att göra lika för alla. Annars uppstår en risk för tvister eller osämja.”

Man talar ofta om kollektivavtal som ett skydd för de anställda, men på många sätt är det mycket fördelaktigt även för arbetsgivaren – särskilt när det gäller kniviga frågor som semester.

”Framförallt ger ett kollektivavtal tydligare och enklare regler för beräkning av semester”, säger Martin Wästfelt. ”När företaget växer kommer du dessutom ha en dialog med den lokala parten på arbetsplatsen, istället för att förhandla och samråda om semester med varje enskild anställd. För alla mindre tvister har man kollektivavtalet och lagen att luta sig emot. Sen ska man inte bortse från att kollektivavtalet kan vara en stark konkurrensfördel i rekryteringssituationen.” 

Det här är en sponsrad artikel från Unionen som från och med nu kommer att guida Breakits läsare i vad som gäller kring allt från semester- till lönefrågor. Unionen är det största tjänstemannafacket i Sverige och i världen med över 640 000 medlemmar. Unionen finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher i det privata näringslivet. Läs mer här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer